RYMDEN

Världens första frisvävande astronaut: ”Ett stort steg för mig”

Amerikanska astronauten Bruce McCandless svävar fritt i rymden.

När Bruce McCandless lösgjorde sig från säkerhetsutrustningen i lastutrymmet på rymdfärjan Challenger och tog steget ut i rymden blev han den första frisvävande astronauten i världen. Rymdpromenaden gjordes möjlig med en delvis egendesignad ryggraket.

Det var under den tionde flygningen i det amerikanska rymdfärjeprogrammet som Bruce McCandless gjorde sin berömda rymdpromenad. Uppskjutningen gjordes från Kennedy Space Center i Florida, USA, den 3 februari 1984, och lite mer än en vecka senare togs denna nu så välkända bild. Det huvudsakliga målet med det nio dagar långa uppdraget var att ta två kommunikationssatelliter i bruk. Rymdpromenaden gjordes under en av de sista dagarna i rymden, bland annat för att testa manöverenheten.

Amerikanska Bruce McCandless var en av toppstudenterna i sin klass på Sjökrigsskolan och lärde sig att flyga inte mindre än nio olika flygfarkoster. Han handplockades av Nasa år 1966 och var med sina 28 år yngst i astronautgruppen, som bestod av 19 personer. I en inspelning från en konferens hos Association of Space Explorers 2015 berättar en då åldrad Bruce McCandless (han gick bort 2017, 80 år gammal) om hur han genast började intressera sig för teknikutvecklingen av utrustningen för rymdpromenader.

Tidigare varianter som hade använts eller testats före hans egen rymdpromenad 1984 hade haft tveksam framgång, berättade han under föreläsningen. Den ryggburna manöverenhet, Manned Maneuvering Unit (MMU), som McCandless använde manövrerades med en styrspak och gav styrfart och riktning med hjälp av kvävedrivna raketer.

– Decennier tidigare hjälpte jag till att utveckla den jetdrivna ryggsäcken jag hade på mig, en MMU. Vi testade och justerade det fortfarande sex veckor före uppskjutningen, sa Bruce McCandless i en intervju i Guardian.

Dräkten vägde över 140 kilo, så den var onekligen bäst lämpad för användning i tyngdlöshet.

Enligt Bruce McCandless var anspänningen i kontrollcentret på jorden stor inför att han tog klivet ut i rymden, bland annat hos hans fru som följde det hela på plats.

– Jag ville säga något liknande Neil (Armstrong) när han landade på månen, så jag sa: ”Det kan ha varit ett litet steg för Neil, men det är ett jäkla stort steg för mig.” Det släppte lite på spänningen.

-

Källor: Nasa, Smithsonian Institution, Association of Space Explorers, Guardian, Houstons universitet