TEKNIKHISTORIA

Kraftfull svensk utveckling – här får du hela energihistorien

Följ med på en resa genom teknikhistorien inom energi.

Allt började med en liten dynamo i Viskan, som försåg ett lokalt spinneri med Sveriges första elektriska inomhusbelysning. Läs om energiutvecklingen som har drivit landet framåt.

PREMIUM

Prenumerera på Teknikhistoria!

Läs alla premiumartiklar på Teknikhistorias sajt – och fem års utgåvor i onlinearkivet! Dessutom får du sex nummer av magasinet hem i brevlådan. Skaffa din egen prenumeration här: nyt.se/prenumeration-teknikhistoria

Kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solkraft... I dag trycker vi på en knapp och tar för givet att ljuset tänds. Teknikutvecklingen av svensk energi har gått i flera steg – och varit direkt avgörande för takten på industrialiseringen. Men vilka alternativ som ska satsas på har varit långt från friktionsfritt.

Här kan du läsa om den svenska elektrifieringen i en rad premiumartiklar, nåbara för dig som prenumererar på Teknikhistoria.Mer kraftfull läsning väntar

I kommande nummer av Teknikhistoria kommer du även att få läsa om historierna bakom användningen av fossila bränslen som kol och olja. I nummer 4/2024 väntar därtill berättelsen om Gotlandslänkens utveckling, som nu får ett nytt kapitel när en ny elkabel ska dras mellan fastlandet och ön.

Och...

... du missar väl inte historien om hur Waldemar Jungner uppfann nickeljärnbatteriet som lade grunden för batterifabriken i Oskarshamn, men fick tampas med självaste Thomas Edison i en utdragen patenttvist.