TEKNIKHISTORIA

Vy över förbindelsen under byggtiden, ett år innan invigningen.

Bron som tog ett sekel – Öresundsförbindelsen 25 år

Redan på 1860-talet drömde ingenjörer om en bro eller tunnel mellan Sverige och Danmark. Men först ett drygt sekel senare inleddes byggarbetet med Öresundsförbindelsen.

ERBJUDANDE

Prenumerera på Teknikhistoria

Det här är en tillfälligt upplåst artikel ur tidningen Teknikhistoria. 

I varje nummer tar vi dig med på en resa genom tidens tekniska landvinningar – från satelliter till klassiska svenska innovationer.

Här kan du teckna en prenumeration

När Öresundsbron invigdes 1 juli 2000 hade den föregåtts av mer än hundra års planerande. Tidiga idéer handlade om undervattensbroar (en tidig föregångare till nutida sänktunnlar), rörformade tunnlar och dessutom en station på ön Saltholm på danska sidan av sundet. 

Men det var först 1991 som en gemensam dansksvensk lösning klubbades – en kombinerad bro- och tunnelförbindelse mellan Lernacken i Malmö och Amager utanför Köpenhamn.

Tekniken är ett stycke ingenjörskonst, där den nästan åtta kilometer långa bron är byggd i två plan – med järnväg i botten och motorväg ovanpå – och vilar på snedkabelburna pyloner, 204 meter höga.

Bron gav högre kvalitet på cement

Ett bakslag tidigt under byggperioden var att delar av betongfundamenten visade sig vittra under en provbelastning, vilket ledde till omgjutning av vissa brosegment. Projektet försenades, men det gav också viktig kunskap om hållfasthet i marina miljöer.

Lennart Emanuelsson, som var projektingenjör vid Öresundsbron, ansåg att det egentligen inte handlade om ett bakslag, utan mer om ett tecken på att kvalitetskontrollen fungerade som tänkt. Vittringen blev därtill inte så allvarlig, eftersom man hade lärt sig mycket av misstagen under byggandet av Stora Bält-förbindelsen – som invigdes 1998.

– En sak som nog inte många känner till är att hela Sverige fick högre kvalitet på sin cement under tiden som Öresundsbron byggdes. Det berodde på att leverantören Cementa fick höja sina interna kvalitetskrav för att uppfylla brons krav på cement, sa Lennart Emanuelsson i en intervju i tidningen Underhåll & driftssäkerhet.

Världens längsta sänktunnel

Övergången från bro till tunnel sker på den konstgjorda ön Peberholm, som byggdes av muddermassor från projektet. Själva tunneln, Drogdentunneln, är världens längsta sänktunnel för både väg och järnväg, konstruerad i 20 prefabricerade sektioner.

I år fyller Öresundsbron 25 år. Det är inte bara ett jubileum för ett tekniskt landmärke som knyter samman Sverige och Danmark – utan också ett minnesmärke över en ingenjörsdröm som tog över hundra år att förverkliga.