Premium

Maten i rymden – en besvärlig historia

På den första amerikanska rymdstationen, Skylab, som skickades upp 1973, var maten betydligt bättre än på tidigare rymdfärder. Här är en bricka som kunde användas både för uppvärmning och som matbord. Foto: Nasa

Även astronauter måste äta. Men maten får inte ta stor plats, bli dålig snabbt eller ha lågt näringsinnehåll. Och det går inte att laga till den på plats. Det gör måltiderna till en utmaning. Här är sju exempel på hur rymdmaten har utvecklats.

Publicerad

Kokos & kyckling

Matpaket från 1962 för astronauter i det amerikanska Mercuryprogrammet, som syftade till att ta reda på om människor kunde vistas ute i rymden. En del av maten på bilden är torkad och behöver blandas ut med vatten, annat kan ätas som det är. Här finns svampsoppa, juice på grapefrukt och apelsin, en kokosdryck, ananasjuice, kyckling med sås, päron, jordgubbar, kött och grönsaker.

Müsli & mackor


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera