TEKNIKHISTORIA

Slutskajpat! I dag läggs Skype ner: ”Var en revolution”
Skype utvecklades ur en känsla av irritation. Svenska entreprenören Niklas Zennström retade sig på att det var så dyrt att ringa till sin affärskollega, dansken Janus Friis. Lösningen blev att utveckla en tjänst för gratis internettelefoni som snabbt blev en succé – Skype.
De båda entreprenörerna hade tillsammans skapat det som var världens mest nedladdade gratisprogram 2003, fildelningsprogrammet Kazaa. Nu såg de potentialen i att kunna erbjuda en användarvänlig, kostnadsfri internettelefoni.
Läget var perfekt, sett till att allt fler började få tillgång till bättre internetuppkoppling. I Sverige började som exempel Telia rulla ut ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) där hushållen kunde använda befintliga telefonnät för att få snabbare internet – faktiskt nästan tio gånger snabbare än de modem som hade använts tidigare.


När utvecklingsarbetet inleddes i början av 2003 kom de båda entreprenörernas erfarenheter av peer-topeer-teknik från Kazaa till nytta. Med hjälp av den typen av nätverksstruktur, där datorer – sammankopplade som noder i ett nätverk – kommunicerar utan att gå via en central server, kunde Skypeanvändarna erbjudas gratis internettelefoni och från 2005 också gratis videosamtal.
Utvecklingen av mjukvaran gjordes huvudsakligen av estniska programmerare, och det hela gick väldigt fort. Redan i augusti 2003 lanserades en första betaversion av Skype. Det blev en omedelbar succé.
Skype ”var en revolution”
– Skype kom i en tid när det var väldigt dyrt att ringa till andra länder. Jag hade själv provat flera olika alternativ för att ringa utlandssamtal med internettelefoni, men ingen tjänst var bra. Antingen var de väldigt komplexa att använda, eller så var ljudkvaliteten för dålig, säger Måns Jonasson, internetexpert vid Internetstiftelsen.
– När Skype kom blev det plötsligt enkelt att ringa gratis och med en väldigt bra kvalitet på samtalet. Det var en revolution, säger han.

Dessutom hade Skype stöd för kryptering och avancerade tekniker för att användarna skulle kunna ansluta till varandra även om de satt i restriktiva nätverksmiljöer med olika typer av brandväggar.
Hösten 2003 laddades Skype ner 100 000 gånger per dag, vilket gjorde det till en av den tidens snabbast växande internettjänster.
– En viktig del i framgången var att Skype var användarvänligt. På 90-talet var program inte alls designade för användarna, de var väldigt komplicerade och så svåranvända. När du loggade in på Skype möttes du av tydliga telefonknappar och en telefonbok, ett system som var enormt lätt att använda, säger Måns Jonasson.
Såldes till Ebay, och Microsoft
Bara två år efter lanseringen, 2005, köptes Skype av Ebay för 19 miljarder kronor, vilket gjorde Zennström till en av Sveriges rikaste personer. Senare såldes det vidare till en investerargrupp, för att slutligen köpas av Microsoft till en prislapp på 59 miljarder 2011. Då hade tjänsten drygt 150 miljoner användare i månaden, en siffra som under 2020 hade sjunkit till drygt 23 miljoner.

Microsoft har meddelat att Skype kommer att läggas ner i dag, den 5 maj. Funktionerna finns i bolagets egen kommunikationstjänst Teams, som man nu vill satsa mer på. Sorgligt, tycker Måns Jonasson.
– Det är trots allt ett stycke teknikhistoria som släcks ner. Skype visade att det var möjligt att göra rösttelefoni över internet, det banade väg för alla de tjänster vi ser som självklara i dag, säger han.