PIONJÄRER

Den ödmjuka arkitekten bakom lättbetong: ”Ingen uppfinning"

I tiderna som rådde, med stort behov av byggmaterial som isolerade husen bättre, blev lättbetongen snabbt framgångsrik.
Ett hus i Örebroregionen har lyfts fram som ett exempel på hur beständigt och hållbart lättbetong är. Det designades 1930 av Göteborgsarkitekten Ture Svanberg, byggdes av Ytong lättbetong och ser fortfarande likadant ut.
Under perioden efter andra världskriget kulminerade användningen av lättbetong i Sverige och avtog sedan långsamt för att till sist bli ett importmaterial med ganska blygsam användning.

När byggmaterialet lättbetong uppfanns för drygt 100 år sedan var mottagandet först svalt, men sedan blev materialet snabbt populärt. Nu kunde värmen bättre behållas i hus och gårdar. Den svenske upphovsmannen blev förmögen – men såg sig inte som uppfinnare.

När Axel Eriksson år 1959 talade vid 30-årsjubileet av lanseringen av lättbetong vägrade han att benämna det hela som just en ”uppfinning”. Framställningen av det nya materialet byggde på en metodisk genomgång av gjorda experiment, egna och andras, vilket han framhöll med eftertryck. 

”Jag förnekar definitivt påståendet jag just hörde att det är en uppfinning. Det är det inte. En riktig uppfinning kommer som en blixt från klar himmel. Men denna bedrift var resultatet av en lång och arbetsam undersökning, eller forskning som det nuförtiden kallas med ett elegant ord. Ändå var det besvärligt när det tillämpades i en större skala”, sa han.

Visade talang för matematik


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera