PIONJÄRER

Hennes kod tog oss till månen

Nasa insåg snabbt att Margaret Hamilton, här i Apollos kommandomodul, var en utvecklare att satsa på.
Tidigare amerikanska presidenten Barack Obama hänger en gulmedalj runt halsen på Margaret Hamilton, som ler. Bakom dem syns människor som applåderar.
Dåvarande president Barack Obama delade ut frihetsmedaljen till Margaret Hamilton i november 2016.

Margaret Hamiltons beräkningar tog oss till månen. Och gjorde henne till en stjärna.

För de drygt 650 miljoner tv-tittare som följde månlandningen framstod det som om nästan hela operationen gick som på räls. Men bakom kulisserna hade denna milstolpe i mänsklighetens historia behövt ställas in helt – om det inte vore för en handfull rader kod.

Med sina 4 kilobyte RAM-minne, och en processor på 2,048 megahertz, var månlandarens dator en teknisk triumf; helt och hållet skräddarsydd för ändamålet. Det gällde dock bara om den hanterades exakt som planerat. Det med dagens mått mätt mikroskopiska arbetsminnet kunde bara utföra ett fåtal funktioner samtidigt – närmare bestämt sju. Om ett åttonde kommando matades in, skulle mindre viktiga processer automatiskt prioriteras bort för att göra plats. 

Vilket också var precis vad som råkade hända under själva landningen. När Buzz Aldrin bad datorn att visa information om landarens position, triggades ett alarm – ackompanjerat av en fråga till besättningen: Ville de fortsätta med landningen eller avbryta den?


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera