LÅNGLÄSNING

Robotarna tog över – den andra industriella revolutionen

Enligt International Federation of Robotics senaste rapport fanns det 2023 över fyra miljoner industrirobotar i bruk världen över. Sverige är på topp tio bland de europeiska länderna över robotdensitet, det vill säga antalet operativa industrirobotar i förhållande till 10 000 anställda i industrin. Svensk industri har 17 436 enheter i bruk, främst inom metall- och fordonsindustri.
Roboten Unimate som utvecklades av Joseph F Engelberger (bilden) och George Devol köptes in i stor skala av bland annat General Motors under 1960-talet.
FÖRE: Så här såg det ut när emaljen sprutades på Gustavsbergs badkar ända fram till 1969. Speciella skyddskåpor försedda med friskluft skyddade fabriksarbetarna mot de farliga kemikalierna. Badkaren besprutades manuellt från olika vinklar och höjder.
EFTER: År 1969 installerades den allra första kommersiellt tillgängliga roboten från norska Trallfa i Gustavsbergs badkarsfabrik. Roboten hade programmerats att imitera de människor som tidigare sprejat badkaren med emalj.
I Gustavsbergs badkarsfabrik stod fem stora pressar på rad. I var och en av dem förvandlades en platt plåt till ett nästan färdigt badkar på bara några minuter.
Norska Trallfas första robot.
Enligt Tekniska museets uppgifter var det här en av Electrolux första prototyper till en industrirobot som levererades till Motala för bockning och prägling av ångrör till absorptionskylskåp. Electrolux startade ett industrirobotprogram 1969 och tillverkade två prototyper av roboten på bilden, MHU Senior. Roboten var utrustad med ett elektro-pneumatiskt sekvensstyrt styrsystem och kunde hantera laster på upp till 10 kilo.
Svenska civilingenjören Björn Weichbrodt arbetade med robotprojekt på General Electric i USA, men rekryterades till Asea för att leda robotutvecklingen. Här programmerar han världens första elektriska robot, IRB 6.
I år firar ABB Robotics, som Aseas robotdivision döptes om till, 50 år. Den första Asearoboten installerades i januari 1974, hos Magnussons i Skåne där den vaxade och polerade stålrör.
Hektiska dagar i robotverkstaden i Västerås 1981. ABB, som Asea heter sedan samgåendet med Brown Boveri 1988, har i nutid levererat mer än 400 000 robotlösningar över hela världen.

De blev startskottet för en andra industriell revolution. Men sedan dess har deras design förblivit så gott som oförändrad. Så här gick det till när industrirobotarna tog världen med storm.

Den 13 september 1966 gick roboten från att vara en science fiction-dröm, en vandrande plåtburk med entonig röst och antenner på huvudet, till att bli nästan oroväckande verklig.

Jämte Joey Bishop och Shirley Temple hade nämligen Johnny Carsons legendariska Tonight Show en lite mer oväntad gäst: den 1,8 ton tunga hydrauliska robotarmen Unimate. Med sig hade den sin ”husse” och upphovsman, Joseph Engelberger, som – strålande av stolthet – radade upp det ena hisnande tricket efter det andra. Unimate hade dresserats att både spela golf, agera bartender i en reklamfilm för öl, samt till och med dirigera programmets orkester. ”Vilken galen maskin!” utbrast en häpen Johnny Carson.

Det var han inte ensam om att tycka. Faktum är att Unimate vid det här laget redan var en superstjärna inom tillverkningsindustrin. Företaget Unimations medgrundare George Devol hade ansökt om ett patent för sin robotarm redan 1954, och 1961 var det första kommersiella exemplaret i bruk vid General Motors tillverkningsfabrik i New Jersey. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera