FARKOSTER

Vi listar världens sju längsta biltunnlar.

Färd under jord – här är världens 7 längsta biltunnlar

Världens längsta biltunnel är norsk och så lång att konstruktörerna fick ta hjälp av beteendevetenskap för att förhindra klaustrofobi. Men varje tunnelbygge har sina egna utmaningar. Som seismisk aktivitet eller att borra bara 30 meter under markytan i jättestaden Tokyo.

Bild på tunnelns insida, med gul och blå belysning. Bilden är tagen med lång slutartid så att bara streck från bilarnas röda bakljus syns.
Lærdalstunneln i Norge.

Lærdalstunneln i Norge: 24,5 kilometer

Det tar 20 minuter att köra genom världens längsta vägtunnel mellan Aurland och Lærdal i sydvästra Norge. Tunnelns längd innebar en utmaning för ingenjörerna, som fick ta hjälp av såväl beteendevetenskap som förarpsykologi i utformningen för att minska risken för trötta förare och klaustrofobi. Slutresultatet blev stora upplysta grottor med olika färgsättning var sjätte kilometer. Det tog fem år att bygga tunneln genom berget Filefjell, till en kostnad av motsvarande över en miljard svenska kronor. Den öppnades för trafik år 2000.

En mängd människor iklädda orange varselvästar promenerar genom tunneln under invigningsdagen.
Westconnex-tunneln i Australien.

Westconnex-tunneln, Australien: 22,4 kilometer

Westconnex i Sydney är Australiens största infrastrukturprojekt för vägtunnlar. Själva tunneldelen är 22,4 kilometer, men hela systemet består av 33 kilometer trafikljusfritt motorvägsnätverk som knyter samman bland annat Sydneys flygplats med de södra förorterna. Förbindelsen blev klar i fyra steg och öppnade för trafik i sin helhet i november 2023. Bilden är från öppningen av sträckorna M4 och M8 under 2022.

 

En av världens längsta bergskedjor, Tian Shan i Kina.

Tianshan Shengli-tunneln, Kina: 22,1 kilometer

År 2024 öppnades tunneln i kinesiska Xinjiang Uygur-regionen för trafik. Med det kortades resan genom det som är en av världens längsta bergskedjor, Tian Shan, rejält – från tre timmar till omkring 20 minuter. Det förbättrade även infrastrukturen till det nätverk av handelsvägar som genom historien benämnts Sidenvägen. Den fyraåriga byggtiden var kantad av utmaningar, bland annat kylan, att arbetet pågick 3 000 meter över havet och komplicerade geologiska förhållanden med hög seismisk aktivitet. För första gången användes tunnelborrmaskiner för en vägtunnel i Kina.

 

Insidan av Yamatetunneln som är rätt enkel i utformningen, milda färger och beige tunnelväggar.
Yamatetunneln, Japan.

Yamatetunneln, Japan: 18,2 kilometer

Det tog 23 år för Yamatetunneln i Tokyo att bli klar i sin helhet från byggstarten 1992. Den rankas som den längsta vägtunneln i en stad och sträcker sig i en ringled mellan Ikebukuro och Oi. Den långa byggtiden var en följd av komplexiteten i att hålla nere störningarna i ett infrastrukturprojekt som skedde 30 meter under jorden i en stad befolkad av 30 miljoner invånare. Det märktes även på notan för tunneln: motsvarande nästan 1 270 miljarder svenska kronor.

 

Insidan av tunneln med drömska bildspel som bildar blå himmel och moln i taket, och röda färger på väggarna. det står växter placerade utmed vägbanan.
Zhongnanshan-tunneln, Kina.

Zhongnanshan-tunneln, Kina: 18,0 kilometer

När Zhongnanshantunneln invigdes ansågs den ha världens då mest avancerade belysningssystem, konstruerat för att minska risken för trötthet hos förare och öka trafiksäkerheten. Ljus i olika färger, konstgjorda växter och bilder av moln som projicerades i taket skulle dessutom göra färden genom den 18 kilometer långa tunneln mer behaglig. Zhongnanshantunneln förbinder Baotou i Inre Mongoliet med Beihai i kinesiska regionen Guangxi Zhuang. Den är viktig för resenärer och handel mellan norra och södra Kina.

 

En bred tunnelgång med grönt golv och skyltar uppsatta utmed väggarna.
China Jingpings underjordiskt laboratorium.

Jinpingshan-tunneln, Kina: 17,5 kilometer

Det mest spännande med tunneln kan vara grannen i berget. Flera tunnlar löper genom Jinpingbergen i Sichuanprovinsen och i en av dem ligger ett underjordiskt laboratorium. Det togs i bruk 2010. När anläggningen i sin helhet invigdes 2023 blev den världens största och djupaste underjordiska laboratorium för forskning inom bland annat partikelfysik och kärnastrofysik. Biltunneln byggdes 2007.

 

Festligheter under invigningen av Sankt Gotthards-tunneln, Schweiz.

Sankt Gotthards-tunneln, Schweiz: 16,9 kilometer

Sankt Gotthardstunneln blev snabbt en viktig huvudled för godstrafiken genom Alperna när den invigdes i september 1980 (bilden). Då hade den intilliggande 15 kilometer långa järnvägstunneln genom bergsmassivet Sankt Gotthard redan varit i bruk sedan 1882. Tunnlarna sträcker sig mellan schweiziska Göschenen och italienska Airolo. I oktober 2001 inträffade en svår olycka när två lastbilar kolliderade i tunneln. Efter olyckan, där en svårsläckt brand fick tunneltaket att rasa och elva personer omkom, infördes nya säkerhetssystem och samtliga fordon måste hålla ett avstånd på mellan 50 och 150 meter för att minska olycksrisken.

 

Källor: Engineering.com, CNN, China Daily, Swissinfo, Westconnex, Global Times, Tunnelbuilder, China Daily, Space.com.