PIONJÄRER
Pollenpionjären gjorde Sverige världsledande på frömjöl
Gunnar Erdtmans liv dominerades av pollen. Men inte på samma sätt som för alla svenskar som är allergiska mot det ökända frömjölet.
Faktum är att Erdtman studerade pollen i över 50 år, i en rad olika länder – och med en ännu längre rad kreativa metoder. Karriären inleddes när han som 22-åring kunde betitla sig pollenanalytiker vid dåvarande Stockholms högskola. Hans doktorsavhandling, publicerad 1921, handlade om ”pollenanalys av torvmossar och marina sediment i sydvästra Sverige”.
Passionen för pollen skulle bara fortsätta att växa under åren som följde. Resten av 20-talet ägnade han åt att genomföra pollenanalyser i Sverige, Storbritannien och Irland. Årtiondet därpå uppfann han en banbrytande kemisk process för att bearbeta pollen och sporer, vilka ska studeras i mikroskop – en metod som sedermera blev känd som ”Erdtmans acetolys”.
Men det var sommaren 1937 som Erdtman genomförde sitt allra mest spektakulära, och snillrika, experiment. Vid den tiden visste man inte säkert i vilken omfattning pollen kunde färdas med vinden innan det ”regnade” ner. Så Erdtman bestämde sig för att ta reda på det – genom att helt enkelt följa efter.

Monterade dammsugare på fartyg
Han bordade fartyget S/S Drottningholm i Göteborg, utrustad med ett par dammsugare (donerade av firman Lux, som sedan skulle ingå i Electrolux), vilka han modifierat med kemiskt behandlade filterpapper för att suga upp pollen. Dessa monterades sedan på fartygets brygga respektive i aktern, varpå såväl dammsugare som Erdtman följde med hela vägen till New York.
Resultatet – att antalet pollenkorn per 100 kubikmeter luft i snitt var 6,6 över öppet hav (att jämföra med cirka 18 000 korn i luften på land) – publicerades i forskningsartikeln ”Pollen grains recovered from the atmosphere over the Atlantic”.
Liknande experiment genomförde Erdtman även på land, exempelvis på ett vattentorn i Västerås. Faktum är att han dessutom hade planer på att montera dammsugare på flygplan för att ta pollenprover högt upp i luften – vilket förhindrades av andra världskrigets utbrott.
Aktat namn – förutom i Sverige
I slutet av 40-talet, när han var med om att grunda Palynologiska laboratoriet i Bromma. senare förlagt till Naturhistoriska riksmuseets enhet för botanik, var Gunnar Erdtman på väg att bli ett aktat namn i forskarvärlden – förutom i en specifik del av den. Nämligen Sverige. I hemlandet var det många i akademiska cirklar som skrockade nedlåtande åt hans okonventionella metoder. Den norska paleobotanisten Svein Manum skulle senare minnas, apropå ett tidigt besök på Ertmans laboratorium:
”Oavsett om du studerar modernt eller fossilt pollen känner du till hans arv: det numera internationellt erkända Palynologiska laboratoriet i Stockholm, tidskriften Grana, och hans banbrytande arbete inom pollenmorfologi och växttaxonomi… Men Erdtman led av brist på erkännande inom svensk akademi, och särskilt den högsta taxonomiska hierarkin i Linnés eget land.”

Erkänd för utvecklingen av palynologi
Det har dock förändrats med tiden. I dag är Erdtman erkänd världen över som en ”pollen-pionjär” och helt avgörande för utvecklingen av palynologi. Det är också tack vare hans forskning som det genomförts dagliga pollenmätningar i Sverige ända sedan 1969. Vi är alltså många som har anledning att minnas Gunnar Erdtmans forskargärning med tacksamhet – hur mycket vi än irriterar oss på pollen som sådant.
