RYMDEN

Orymligt?! ”Jorden är platt” och fyra andra konspirationsteorier om rymden

Hämta foliehatten! Här är fem konspirationsteorier om rymden.

Rymden är tankeväckande. På gott och ont. Vi tar på oss foliehatten, sätter oss i rymdskeppet och hittar fem fascinerande konspirationsteorier om rymden.

Publicerad
"Ansiktet" på Mars.

”Det finns ett ansikte på Mars”

Under 1970-talet vände ansiktet på Mars upp och ner på allt vad många trodde sig veta om liv i rymden. År 1976 skickade Nasas rymdfarkost Viking 1 hem en bild från Mars yta. Bilden var svartvit och intetsägande, men så plötsligt i det där svartvita fanns en detalj som fick hela (nåja) världen att häpna: Ett ansikte?

Med bilden var en konspirationsteori född – det knallar tydligen runt utomjordingar på Mars. Att Nasa kom dragandes med en dementi, ”Det är bara en stenhög”, spelade ingen roll – folk såg vad de såg.

Det var först många år senare som Nasa slog hål på konspirationsteorin. År 2001 skickade en ny rymdsond nya, mer högupplösta bilder från samma plats. Där samma formation finns kvar – men nu rådde det ingen tvekan om vad bilderna visar. En stenhög.

 

Jorden enligt plattjordare.

”Jorden är platt”

En konspirationsteori som lever än i dag. Det spelade ingen roll att Columbus seglade runt jorden utan att köra ut för något stup. Och det spelar ingen roll att vi i dag har en livestream från rymden som visar att jorden är rund. Plattjordare har alltid funnits och finns än – och de är stensäkra.

Det finns såklart sätt att bevisa att jorden är rund utan att skjuta ut sig med livsfarliga raketer. Som Mike Hughes, en amerikansk plattjordare som tragiskt avled efter att ha låtit sig skjutas upp i en egenkonstruerad ångraket. Hans plan var att himlafärden skulle avslöja just att jorden är platt.

Ett mindre dödsföraktande sätt att bevisa att jorden är rund är att granska natthimlarna. Den som tittar på en himmel på norra delen av jordklotet och sedan på södra delen ser två helt olika himlar – eftersom de pekar åt olika håll.

 

"Planet Nine" i en konstnärlig tolkning.

 

”Den nya planeten hotar mänskligheten”

New York Post lade 2016 ut ett inlägg på Twitter med budskapet att ”en nyligen upptäckt planet skulle kunna förstöra jorden så snart som den här månaden”. Gulp.

Som tur är hände det aldrig. Grunden till tweeten är dock spännande. Det började med en studie skriven av Michael Brown – även känd som ”mannen som dödade Pluto” – och hans kollega vid Caltech, Konstantin Batygin. Brown dödade förstås inte Pluto, men hans arbete om andra dvärgplaneter var en del i att väcka debatten som slutade med att Pluto förlorade sin planetstatus 2006.

I början av 2016 lade Brown fram en annan teori, i en vetenskaplig artikel med sin kollega, om en nionde planet i solsystemet. Detta fångade New York Post upp och skrev att denna nionde planet skulle kunna trycka asteroider mot jorden och hota mänskligheten.

”Plutodödaren” var snabbt ute och dementerade att planeten (om den finns) skulle vara någon som helst fara. Den har heller inte, än i dag, hittats.

John Young på månens yta 1972.

 

”Månlandningen hände aldrig”

Vi ska tillbaka till månen, dundrade Donald Trump under sin tid som president för USA. Vadå tillbaka, undrar en och annan konspirationsteoretiker. Konspirationsteorin om att människan aldrig satt sin fot på månen är kanske den mest kända i den här kategorin. Detta trots att tolv astronauter gått runt på himlastenen mellan 1969 och 1972.

De vanligaste invändningarna mot bildbevisen är ”Varför syns inga stjärnor?” och ”Varför vajar USA:s flaggor?”

Svaren är enklare än många kanske tror. Nasa har svarat ungefär så här: Det finns inga stjärnor på himlen av samma anledning som du inte ser stjärnor under dagen på jorden. Vad gäller flaggorna hade de insydda metallstavar för att det skulle se ut som att de rörde sig. Utan stavarna hade de sett ut som de tröttaste flaggorna på den tröttaste sommardagen.

"Planeten Niburu".

 

”Nibiru är på kurs mot jorden”

Nibiru är en planet som enligt vissa någon gång i början på 2000-talet skulle kollidera eller nästan kollidera med jorden. Planeten med samma namn nämns i boken Den tolfte planeten från 1976. Där beskrivs en planet med en omloppsbana kring solen på 3 600 år. Alltså en avlägsen planet som vi inte ska ha haft koll på.

Den här boken har antagligen inspirerat idén om den Nibiru som ska kollidera med oss. Just den tanken kom från Nancy Lieder, en kvinna som 1995 berättade att hon hade fått information från utomjordingar som håller till i stjärnsystemet Zeta Reticuli om att den här stora planeten var på väg mot jorden.

Konspirationsteorin fick ett uppsving med hjälp av konspirationsteoretikern David Meade, som senare spådde att det han kallade en Planet X skulle kollidera med jorden 2017. Han flyttade sedan fram apokalypsen till 2018. Men här är vi.