RYMDEN

Apollo 11 – en studie i dålig koll på rymdkarantän

President Richard M Nixon skojar med astronatuerna (från vänster) Neil Armstrong, Mike Collins och Buzz Aldrin inuti den särskilda karantänvagnen som Nasa tillverkat.
Den färdigbyggda karantänvagnen "Mobile Quarantine Facility" fraktas till Nasas bas i Houston, Johnson Space Center.

Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mikroorganismer från månen? En ny studie visar att den karantän som Apollo 11-besättningen sattes i efter att ha landat på jorden igen var mer för syns skull.

President Richard M Nixon lutade sig fram mot den tjocka rutan: “Neil, Buzz och Mike. Jag tror att jag är den lyckligaste mannen i världen, och jag säger detta inte bara för att jag har äran att vara USA:s president, utan särskilt för att jag har förmånen att tala för så många och välkomna er tillbaka till jorden.”

Tidigare samma dag hade Apollo 11-kapseln med astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Mike Collins mött Stilla havets yta. Därifrån fraktades de snabbt till den särskilda karantänvagn som amerikanska rymdstyrelsen Nasa hade byggt.

Oro för mikroorganismer


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera