RYMDEN

Första raketuppskjutningen från Sverige till ”rymden”

Pressvisning av raketen "Plutnik" innan uppskjutning. Willard S Houston, kommendör i US Navy, och Hans Hammargren, tekniker på MISU, lyfter raketen.
”Plutnik” var den första i en serie raketer som sändes upp från Vidselbasen. Raketen var två meter lång och innehöll en förvaringsyta för magnesiumoxidpulver och jod som skulle skjutas ut när raketen nådde sin maximala höjd.
”Plutnik” redo för avfyrning.

En augustikväll 1961 tog Sverige sitt första steg in i rymdåldern. Då sköts en 35 kilo tung forskningsraket upp från Vidselfältet i Norrbotten.

Publicerad

I pressen fick Arcasraketen snabbt smeknamnet ”Plutnik” efter Sovjetunionens satelliter Sputnik 1 och 2, som skickades upp i rymden 1957. Men den var inte särskilt ”pluttig” med sina två meters längd inklusive förvaringsyta för det magnesiumoxidpulver och jod som skulle skjutas ut när raketen nådde sin maximala höjd. Med pulvrets hjälp skulle forskare undersöka nattlysande moln, som man antog också bestod av ett fint stoft.

Uppskjutningen av raketen gick som tänkt och forskarna var nöjda med att den nådde 80 kilometers höjd. Rent definitionsmässigt nådde Plutnik aldrig rymden, som börjar på 100 kilometers höjd efter den tänkta gränsen som kallas Karmanlinjen. 

Men någon forskning på funktionen hos nattlysande moln blev det inte denna gång. Sprängladdningen som skulle ha öppnat pulverbehållaren strejkade.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera