Teknikhistoria

100-åringens patent: maskinen som tillverkade majblomman

Från början tillverkades blommorna för hand, som här i april 1935.
Tillverkning av majblomman med viss maskinell hjälp, i mars 1913.
Gösta Wingne, ingenjören som konstruerade majblommemaskinen.
Skiss för montering av elmotorn i majblommemaskinen.
När produktionen av majblomman flyttades till Kina 1999 skänktes majblommemaskinen till Göteborgs stadsmuseum, där den står magasinerad. Foto: Göteborgs stadsmuseum
Beda Hallberg, initiativtagare till majblomman. Foto: TT
Majblommornas utseende från den allra första 1907 till år 2022.
Fram till år 1954 tillverkades blomman helt i papper. Åren efter började man även använda plast till kronbladen. Ett par år därefter stansades de övre kronbladen i papper och de undre i plast. Bilden visar den allra första majblomman från 1907.
Hål för utstansning av blombladen.
Majblomma från 2003. Foto: Pressens bild/TT

Den lilla pappersblomman var tänkt som uppmuntran för donatorer till fattiga och sjuka barn. Men majblomman blev snabbt en försäljningssuccé. Den snabbt ökande efterfrågan ledde fram till ett lokalt patent – på en särskild majblommemaskin.

Beda Hallberg var djupt engagerad i Göteborgs frivilliga fattigvård när hon fick sin idé om att skapa majblomman. Från början var den lilla pappersblomman på nål tänkt som en gåva till fattigvårdens donatorer, men det dröjde inte länge efter säljstart den 1 maj 1907 tills den blev en försäljningssuccé.

Priset var 10 öre styck - samma pris som ett ägg vid denna tid. Intäkterna gick de första femtio åren till att ge tuberkulossjuka barn en stärkande och hälsosam ”sanatoriesommar”.

Till en början monterades de dekorativa små blommorna för hand, men år 1946 började en ny maskin användas på tryckeriet Wezäta Melin AB i Göteborg.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera