TEKNIKHISTORIA

Blyföroreningar avslöjar: Människan smutsade ner långt före industrialiseringen

Forskarteamet tog bland annat upp sedimentkärnor i Egeiska havet.

En ny studie visar att blyföroreningar runt Egeiska havet kan ha börjat för omkring 5 200 år sedan. Det är 1 200 år tidigare än vad som tidigare antagits.

Några av de tidigaste antika kulturerna i Europa uppstod i regionen runt Egeiska havet. Det visar sig att även de första miljöföroreningarna har uppstått under samma tidsperiod, enligt en studie presenterad i tidskriften Communications Earth & Environment.

Forskare vid Heidelbergs universitet analyserade blyhalten 14 sedimentkärnor från havsbotten och kustområden runt Egeiska havet, och jämförde resultaten med tidigare studier av kärnor från Serbien och Grönland. 

Forskarna studerade sedimentkärnor från 14 platser runt om i Egeiska regionen, markerade med blå och gröna prickar på kartan. Dessa jämfördes med tidigare studerade kärnor i närområdet (de öppna, gröna cirklarna) och kärnor från Grönland och i Sebien (de svarta ringarna i den vänstra kartan).

En av de 14 kärnorna som kom från en torvmosse i nordöstra Grekland innehöll bly som kunde dateras cirka 5 200 år tillbaka. Det är 1 200 år före de tidigare kända föroreningarna med tungmetallen som kan spåras till mänsklig aktivitet, och som hittades i en torvmosse på Balkanhalvön.

Genom att studera pollen- och sporfördelning i sedimenten kunde forskarna dessutom kartlägga hur ekosystemen i regionen påverkades av de samhälleliga och kulturella förändringarna under perioden.

Romarrikets expansion ökade föroreningarna

Studien visar även att en tydlig ökning av blyföroreningarna skedde för cirka 2 150 år sedan, samtidigt som vegetationen i regionen förändrades. Forskarna kopplar detta till Romarrikets expansion i antikens Grekland, en period som karaktäriserades av ökad brytning av guld, silver och andra metaller för användning i mynt och andra föremål.

Forskarteamet tog bland annat upp sedimentkärnor i Egeiska havet.

– Kombinationen av data om blyförorening och vegetationsutveckling visar när övergången ägde rum från jordbruks- till monetära samhällen och hur det påverkade miljön, säger Jörg Pross, forskare vid Heidelbergs universitets Insitute of Earth Sciences.

Resultaten stärker hypotesen att norra Egeiska regionen var ett av de mest produktiva gruvområdena i östra Medelhavet under denna tid.