TEKNIKHISTORIA

Anrika Untra byggs om – Fortum storsatsar på viktigt vattenkraftverk

Bild inuti Untraverket med det stora rum där generatorerna står placerade
Frågan om att bygga kraftverket i Dalälven drogs i långbänk när det begav sig.
Arbetare bygger på dammen i Storgysingen, vattnet forsar mellan de stöttor som monterats fast
Stockholms Gas- och Elektricitetsverk inledde förhandlingarna om det nya vattenkraftverket med Statens vattenfallsverk redan 1898, men först 1911 kunde bygget inledas. Här byggs kraftverksdammen i Storgysingen.
Äldre flygbild på Untraverket.
En drönarbild som visar Untraverket från ovan med dammluckorna närmast i bild
Stationsbyggnaden ritades av arkitekten Gustaf de Frumerie. Fastigheten kommer att bevaras, men även få en ny glasöverbyggnad på en del av verket.
Maskinhallen med högt i tak och de gamla generatorerna kvar
När Untraverket togs i bruk var turbinerna de största i världen. Nu ska de sista bytas ut. Men de gamla kommer att finnas kvar i den eleganta maskinhallen.
På bilden från 1921 syns kraftverkets manöverhall.

En gång i tiden var turbinerna de största i sitt slag. Nu har vattenkraftverket Untra i Dalälven mer än 100 år på nacken. Snart börjar ombyggnaden.

I den röda tegelbyggnaden som sträcker sig över den utgrävda intagskanalen vid Untra är flera av de nu ett sekel gamla Francisturbinerna i bruk. Mycket av det ursprungliga kraftverket från 1918 är fortfarande intakt, men en hel del har fått lappas, lagas och bytas ut under årens lopp. Nu börjar ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk att nå sin tekniska livslängd. Investeringen är en av Fortums största inom vattenkraft.

– Vår plan var att bygga ett helt nytt kraftverk en bit från det gamla, men efter många år av juridiska processer har vi landat i att bygga om inuti nuvarande Untraverket, säger ingenjören Magnus Svensson, Fortums projektledare för moderniseringen.

Det var inte drömbilden, eftersom en ombyggnad i en äldre och därtill kulturminnesmärkt byggnad innebär en hel del utmaningar, inte minst vad gäller arbetsmiljön. Men det känsliga Natura 2000-området i Nedre Dalälven gjorde det helt enkelt omöjligt att få tillstånd att bygga nytt.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera