TEKNIKHISTORIA

En lek på liv och död med elektroniska husdjuret tamagochi

Aki Maita, skaparen av tamagotchi.

Ett ihärdigt pipande om mat, sömn, motion eller kärlek i allmänhet. Annars dog den. Det handlar om det japanska, virtuella husdjuret tamagotchi.

Tryck två gånger för att mata, eller kanske klappa. Natta när den blir trött och så självklart även uppfostra det lilla irriterande pipdjuret. 1996 damp de små japanska tamagotchi-leksakerna ned på den svenska marknaden och ledde till en smärre hysteri. Modersinstinkterna svallade och ve den som glömde sitt husdjur och nåddes av ett svart kors och ett ”bye” på skärmen.

En tamagochi som ägaren lyckats hålla vid liv 59 dagar.

Det första virtuella husdjuret blev snabbt väldigt populärt. Men också ett problem i skolor, vars elever var mer intresserade av att mata sina små djur än hänga med under lektionerna. I medierapporter från den tidsperioden berättas om hur föräldrar blir påtvingade att ta med sig barnens tamagotchi till jobbet för att se till att de inte dog knall fall under skoldagarna. Dessutom vittnas om pipande manicker som störde nattsömnen för hela familjer när ägaren missat sätta dem i sömnläge.

1998 meddelade Göteborgs tidning att en första begravningsplats för tamagotchis hade invigts i en stad i södra Ungern, där ett dussintals ”döda” elektroniska husdjur begravdes i en mur. En lokal affärsman begärde en nätt summa om 500 forint (vilket motsvarade ungefär 20 kronor vid den här tiden) för att ge sitt avlidna husdjur en ståndsmässigt inmurad begravning. Det kan alldeles oavsett tänkas att en och annan förälder undslapp sig en suck av lättnad när pipandet slutligen tystande.

FAKTA

Fick IG Nobelpriset 1997

Skaparen till tamagotchi Aki Maita var varken programmerare eller innovatör utan kontorist på japanska leksakstillverkaren Bandai när hon fick idén om ”ett husdjur barnen alltid kunde ta med sig”.

Maita vände sig till leksaksdesignern Yokoi Akihiro och de båda kom på en bakgrundshistoria. Kort sammanfattat att en professor hittar ett rymdskepp i Sumida-floden i Tokyo, vars små rymdvarelser inte kan överleva i jordens atmosfär. Lösningen för professorn blev att uppfinna små ägg där var och en av dem kan bo, men där de förstås behöver få mänsklig omsorg.

De små batteridrivna äggen var cirka 5 centimeter höga och hade en liten LCD-skärm och tre knappar.

Namnet kommer från en ordlek med japanska tamago som betyder ägg, och tomodachi som betyder vän.

Omkring 72 miljoner tamagotchis såldes i 30 länder under 1997.

”Det elektroniska husdjuret” tamgotchi utsågs till Årets julklapp 1997. Men redan till julen året därefter ansågs den ”totalt ute”.

Aki Maita och Yokoi Akihiro tilldelades det alternativa nobelpriset IG Nobel inom kategorin ekonomi 1997 eftersom det lilla husdjuret uppgavs ”sluka miljontals arbetstimmar” för vuxna som ägnade tid åt att sköta om dem.

För ett antal år sedan släppte Bandai en ny version, Tamagotchi one, som till skillnad mot originalet har både färgskärm, tillhörande mobilapp och möjlighet för olika tamagotchis att kommunicera med varandra via IR-koppling. Den rapporteras inte ha nått samma stjärnstatus som ursprungsversionen.