Teknikhistoria

Leksaken blev samlarobjekt

TEKNIKHISTORIA. Svenska tennkonstnärer hörde under en period till de bästa i världen. Och även om tennsoldaterna inte hört till julklappsfavoriterna på många år lever kulturen kvar hos samlare och på museer.

Publicerad

Museet Arsenalen utanför Strängnäs är fullt av stridsvagnar. Men där finns också Figurmuseet med hundratals små tennfigurer som lyser i klara, starka färger. De står i rader av tittskåp som visar olika scener, till exempel det gamla Egypten och Gustav Vasas kröning.

De flesta är silhuettfigurer, det vill säga platta och gjorda för att betraktas från sidan. De ger en illusion av djup så länge man tittar från rätt håll. Så såg tennfigurer ut från början.

Familjeverkstäder i Nürnberg började gjuta tennsoldater som leksaker på 1760-talet. De första figurerna i Sverige göts i slutet av 1700-talet. Mot slutet av 1800-talet hade figurerna blivit så populära att flera fabriker i Stockholm bedrev nästan industriell produktion under korta perioder.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera