TEKNIKHISTORIA

Anrik upptäckt – första e-postterminalen hittades i förråd

Glada miner hos Tekniska museets intendent Peter Du Rietz and samlingsförvaltare Therése Wijkander som fick ta hand om terminalen.
Digital DECwriter III-terminalen som tog emot Sveriges första e-postmeddelande hade stått och samlat damm i många år.
Den hittades i programvaruföretaget Eneas förråd.
Terminalen rengjordes, registrerades och fick sitt identifikationsnummer som museiföremål.
Kvar sitter resterna av det som blev det sista meddelandet att skrivas ut på terminalen.
Internetpionjären Björn Eriksen (1948–2005) på Enea tog emot Sveriges första e-postmeddelande.
Stephanie Huf på Enea undertecknade överlåtelseavtalet för e-postterminalen med Tekniska museets museidirektör, Peter Skogh i oktober. I bakgrunden, museets intendent Peter Du Rietz.

Den 7 april 1983 togs det första e-postmeddelandet emot i Sverige. Sedan dess har terminalen som tog emot meddelandet stått bortglömd i ett förråd på mjukvaruföretaget Enea. Nu, 40 år senare, har den skänkts till Tekniska museet.

Subject: Hello You are now hooked to the mcvax. This is just a test. Reply, we will be calling you again soon! Ignore any references to a machine called "yoorp", it is just a test. Mail should go to mcvax!….". Regards, Jim McKie. (mcvax!jim).

Så löd det första e-postmeddelandet som togs emot i Sverige, skickat från European Unix Network i Amsterdam till datateknikern och internetpionjären Björn Eriksen på Enea. Mejlet togs emot med en Vax 780-dator med operativsystemet BSD Unix och skrevs ut på en Digital DECwriter III-terminal. Den sistnämnda hittades, täckt av damm, på företagets kontor.

– Den här terminalen har stått i ett förråd hos oss i många år och för varje flytt av kontoret har någon uppenbarligen beslutat att den är viktig att ta med. När den hittades förstod vi att det handlade om en väldigt speciell maskin. Det känns väldigt bra att kommande generationer kommer att kunna se och uppskatta den, säger Stephanie Huf, Eneas marknads- och kommunikationschef, till Teknikhistoria.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera