INTERNET

Genom roliga bilder med feta texter kan idéer delas och spridas rekordsnabbt över världen. Var kommer fenomenet med internet-memes ifrån och hur kan vi förstå denna kommunikationsform? Ny Tekniks Elin Häggberg djupdyker i ämnet.

Ibland stöter man på en meme som på ett till synes enkelt sätt kan fånga hela sin samtid. För mig är det här precis en sådan meme:

Den senaste tidens snabba utveckling av generativ ai har skapat debatt och oro inom vissa yrkesgrupper. Designers och konstnärer har känt att ai hotat deras yrke. Många trendspanare har spått både den ena och den andra yrkesgruppen som näst på tur att ersättas. 

Som aktiv användare av de nya ai-tjänsterna stöter man dock snabbt på modellernas begränsningar. Som deras oförmåga att skapa bilder av händer, vilket gett upphov till många dråpliga ai-genererade bilder och videor. Hela den här samhällsdebatten fångas på ett humoristiskt sätt i bilden ovan.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera