TEKNIKHISTORIA

Tuggummi avslöjar tandlossning på stenåldern – ”Använde tänder som verktyg”

Formgjutning av en av de "tuggummin" från stenåldern som hittats i Huseby Klev.

Analyser av tuggummin som spottades ut för 10 000 år sedan tyder på att stenåldersmänniskor i Västsverige led av tandköttssjukdom.

Publicerad

Att tänderna användes som verktyg kan vara en bov i dramat, tror forskaren Anders Götherström.

Forskarna har analyserat DNA som utvunnits ur gamla "tuggummin" – klumpar av kåda från björkbark som stenåldersmänniskorna tuggade på och bland annat använde som lim.

Klumparna hittades på 1990-talet vid stenåldersboplatsen Huseby Klev på Orust, och beräknas ha spottats ut av de tidiga skandinaverna för bortåt 10 000 år sedan.

De nya analyserna, som gjorts av forskare vid bland annat Stockholms universitet, visar att tuggummina innehåller DNA från flera sorters bakterier som är typiska för infektion i tandköttet som kan leda till tandlossning, periodontit.

Med hjälp av en AI-modell kunde forskarna uppskatta att bakteriefyndet med stor sannolikhet betyder att personen som tuggat på tuggummit led av åkomman.

Däremot hittade man inga tecken på karies.

Tänder som verktyg

Utifrån studien är det svårt att veta hur utbredd tandköttssjukdom var på stenåldern eftersom de undersökta tuggummina bara tuggats av ett fåtal personer.

– Men vi misstänker att det inte var ovanligt, skriver Anders Götherström, professor vid Centrum för paleogenetik vid Stockholms universitet, som lett studien, till TT.

Orsaken till tandköttsproblemen var troligen inte bara vad stenåldersmänniskorna åt. De använde även tänderna för att skära, gripa och slita itu saker och därför är det inte konstigt att det uppstod infektioner och tandlossning, menar Anders Götherström.

– Utöver att det måste varit svårt att hålla munhygien för 10 000 år sedan använde man ju också tänderna som verktyg, och var förmodligen benägen att stoppa mer i munnen än vad vi gör i dag, skriver han.

Tuggade på mistel och gräsand

Forskarna har även hittat DNA som ser ut att komma ifrån olika djur och växter i tuggummit, bland annat hasselnöt, mistel, räv och gräsand.

Det är troligen sådant som stenåldersmänniskorna tuggade på både som mat och för att få fram pälsar och verktyg av ben, tror forskarna.

Studien publiceras i tidskriften Scientific Reports.

FAKTA

DNA från ”tuggummi”

DNA:t som utvunnits ur klumparna från Huseby-Klev, "tuggummit", räknas som det äldsta mänskliga DNA från Skandinavien som analyserats.

Tuggummit liksom ben från människor och djur som hittades på platsen var relativt välbevarade, troligen på grund av att de var täckta av ett skyddande lager lera.

Det DNA som undersökts i den nya studien kommer från fyra stenåldersindivider.

Källa: Scientific Reports