FARKOST

Djuphavsforskare tror sig ha hittat Amelia Earharts flygplan

Sonarbilden från Deep Sea Visions undervattensfarkost visar konturerna av ett flygplan på havets botten. Forskarna tror att det kan vara Amelia Earharts flygplan av typen Lockheed Electra.
Amelia Earhart, flygpionjären som försvann över Stilla havet 1937.
Amelia Earhart och navigatören Fred Noonan visar upp en karta över sin planerade jorden-runtflygning 1937.

Flygpionjären Amelia Earhart blev den första kvinnliga piloten som flög ensam över Atlanten. I ett försök att flyga jorden runt försvann hennes flygplan. Ett mysterium som nu kan ha fått sin lösning.

År 1937 inledde Amelia Earhart ett nytt rekordförsök: att som första kvinna flyga jorden runt. Till sin hjälp hade hon flygnavigatören Fred Noonan och flygplanstypen var en Lockheed Electra, en tvåmotorig beprövad konstruktion.

Till en början förlöpte allt väl. Flygningen kunde följas genom Amelia Earharts radioanrop, bland annat till de skepp som fanns längs färdvägen. Men under färden över Stilla havet hände något. Radioanropen tystnade och ön Howland, där mellanlandning för tankning skulle ha ägt rum, nåddes aldrig.

Efterforskningar inleddes, men flygplanet med de båda ombordvarande var spårlöst försvunnet. Earharts försvinnande utvecklades till något av ett amerikanskt trauma. Under årens lopp gjordes flera försök och undersökningar för att finna svar på gåtans lösning, men utan resultat. Det spekulerades i att de båda hade lyckats landa på en annan ö, tillfångatagits av japaner och dödats.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera