SAMHÄLLE

Mannen som levde över 70 år i en järnlunga har gått bort

järnlunga
Paul Alexander tillbringade sitt liv i en föregångare till respiratorn.

Paul Alexander, en amerikansk man som tillbringade sitt liv i en järnlunga i över sju decennier, har dött. Han blev 78 år gammal.

Publicerad

Järnlungan är en cylinderformad kammare med en öppning i ena änden. Öppningen blir en tättslutande gräns mellan patientens huvud och resten av kroppen. Luft pumpas in och ut ur cylindern med en frekvens som efterliknar hur människor andas. 

Ett undertryck i kammaren får patientens bröstkorg att vidgas och luft kommer in i lungorna. När undertrycket minskar trycks luften ut igen. På så sätt kan människor som förlorat förmågan att andas på egen hand kan överleva. Järnlungan är med andra ord en föregångare till respiratorn. 

Tekniken förknippas ofta med virussjukdomen polio, som främst drabbar barn. Polio kan leda till förlamning av andningsorganen. Som Teknikhistoria berättat om var första gången en patient med polio fick hjälp av järnlungan 1928. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera