UNIKT FYND

Gamla bronshanden vittnar om tidigt skriftspråk enligt forskare

En grönaktig hand i brons.
Föremålet består av en skiva i brons som grovt har skurits till formen av en hand. På tre fingrar saknas fingertopparna.

En bronshand med inristad text som tros vara över 2 000 år gammal hittades för tre år sedan i norra Spanien. Enligt forskare kastar fyndet nytt ljus över användandet av skriftspråk i området före romarnas intåg.

Publicerad

Området i västra Pyrenéerna som i dag heter Navarra beboddes under järnåldern av en grupp som kallas vaskonerna. Människorna har lämnat få skriftspår efter sig och därför har forskare antagit att gruppen saknade skriftspråk.

Men 2021 hittades en bronshand som ställer antagandet på ända. Föremålet upptäcktes vid en utgrävning utanför Pamplona och har på ena sidan fyra rader inristad text. Fyndet fick namnet Handen från Irulegi, efter bergstoppen där den hittades.

När fyndet offentliggjordes året därefter konstaterade forskare att bronshanden var unik på flera sätt. Det är den äldsta text på det baskiska språket som har hittats, skrev Barcelonas universitet.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera