TEKNIKHISTORIA

Saabs datorföretag körde över IBM i striden om statens skattedatorer

Inkörning av stordatorn D21. Dess prestanda ter sig blygsam i dag när en mobiltelefon kan ha ett internminne på flera hundra gigabyte, alltså flera miljoner gånger större än hos D21:an.
D21 var tänkt att både klara tekniska och vetenskapliga beräkningar, och administrativ databehandling.
Trots Saabs seger blev det snart IBM som var dominerande inom stordatormarknaden.

I mitten av 1960-talet stod striden het om vem som skulle få leverera statens nya skattedatorer, ett av de största offentliga datorinköpen någonsin. Kampen stod mellan det multinationella storföretaget IBM och svenska Saab.

Dagen före midsommarafton 1962 satt Bertil Greko, en av statliga Matematikmaskinnämndens experter, i ett arkivvalv hos finansdepartementet med uppdrag att läsa en lång, hemligstämplad utvärdering som Uppbördsorganisationskommittén, UOK, gjort av tänkbara skattedatorer. Maskiner som skulle placeras hos länsstyrelserna för att rationalisera skatteuppbörd och folkbokföring.

UOK föreslog att länsstyrelserna skulle utrustas med IBM:s dator 1401. En rekommendation som väckte upprörda känslor hos Saab, som offererat sin nya stordator D21. Den konkurrerande maskinen, IBM 1401, var en arbetshäst som i början av 1960-talet redan sålts i ett par tusen exemplar världen över. Från Saabs sida argumenterade man för att staten i första hand borde stödja den svenska dataindustrin.

Irriterat i statlig nämnd


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera