Premium

Dolda kärnkraftverket som gömdes under ett berg

TEKNIKHISTORIA. De flesta har glömt Ågesta kärnkraftvärmeverk. 40 år efter stängningen ligger Sveriges första kommersiella kärnkraftverk fortfarande intakt, upplyst och till synes körklart under ett berg utanför Stockholmsförorten Farsta.

Publicerad

Det kallades den svenska linjen. På 1950-talet bestämde man sig för att Sverige skulle satsa på inhemsk kärnkraftsteknik. Det skulle minska beroendet av importerad olja och ge tillgång till plutonium för det svenska kärnvapenprogrammet.

Det enda kraftverk som byggdes i programmet var Ågestaverket, den första reaktorn i Sverige som producerade el. Projektet startade 1957. AB Atomenergi, Vattenfall och Stockholms Elverk samarbetade med en mängd svenska underleverantörer. Asea var huvudleverantör. Det var många inblandade, kvalitetskraven var ovana och det fanns ingen standard för hur man byggde kärnanläggningar. Att det fungerade så bra som det gjorde berodde bland annat på att Kärnkraftssverige var så pass litet. Pionjärerna kände varandra personligen.

Tanken var att ett tiotal orter skulle få små kärnkraftverk för lokal användning, först och främst som kraft­värmeverk men även för el. Att dra långa kulvertar skulle ha blivit dyrt, så det var bättre att bygga nära husen man ville värma upp. Ågestaverket placerades bara ett par kilometer från Farsta centrum. För att klara säkerheten skulle Ågesta och eventuella efterföljare byggas in i bergrum.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera