TEKNIKHISTORIA

Tunga lyft med svenska timmersaxen

Timmersaxen underlättade hanteringen av tunga timmerstockar, framför allt under skogsbruk vintertid.
Ritning som visar en timmersax konstruktion från sidan och framifrån.
Anders Bergmans patent på ”ett tångliknande gripverktyg för stockars fattande”.

Tunga eller vinterhala trästockar kan vara kniviga att få grepp om. En svensk uppfinnare hittade lösningen, med ett verktyg som grävde sig djupare in ju mer skogsarbetaren tog i.

Som med en hel del andra tidiga innovationer råder det viss osämja om vem som var först. En källa uppger att norrmannen Ole Paulsrud i Idre konstruerade en sax för att lyfta upp stockar på sågbänken redan 1883. En annan att smeden Tore Wikstrand i Nässjö var bland de första att ta fram en timmersax – eller dragsax som den även benämndes.

Ritning som visar en timmersax konstruktion från sidan och framifrån.
Anders Bergmans patent på ”ett tångliknande gripverktyg för stockars fattande”.

Klart står att bonden och smeden Anders Bergman (1852–1933) i byn Hennan, några mil från Ljusdal, fick patent på just en timmersax den 10 mars 1893. 

JULKLAPPSTIPS!

God jul med Teknikhistoria

Ge bort Teknikhistoria till någon du tycker om i jul - till ett extra bra pris! Läs mer här

”Denna uppfinning afser en anordning vid de tångliknande gripverktyg, som användas för stockarnas fattande vid timmertransport, sågning och dermed jemförligt arbete”, uppges i patentbrevet.

Till skillnad mot timmerkroken, som redan användes inom skogsbruket, så gjorde timmersaxen det möjligt att lyfta stockar. Mekaniken gjorde att den dessutom i takt med att belastningen ökade grävde sig allt djupare in i träet, vilket underlättade arbetet med tunga eller isiga timmerstockar.

Färgbild på en rostig timmersax
Bergmans verkstad i byn Hennan i Hälsingland tillverkades i tre olika storlekar.

FAKTA

400 000 timmersaxar tillverkades i Hennan

  • Anders Bergmans uppfinning kom att förfinas av en annan smed i samma by. Anders Olof Palm från Bäckebo, Tallåsen, tog patent 1909 på en timmertång som hade kraftigare grepp och var mer bekväm att hantera. Det är denna uppdaterade typ av timmersax som vi ser i bruk än i dag.
  • Anders Bergman tillverkade timmersaxen i egen regi. Bergmans verkstad i Hennan kom så småningom upp i en tillverkningstakt på 10 000 timmersaxar per år. Företaget drevs vidare av hans barn och barnbarn och timmersaxen exporterades till stora delar av världen. År 1980 lades Bergmans verkstad ner. Då hade omkring 400 000 timmersaxar tillverkats.
  • När patentet på Bergmans uppfinning hade gått ut, inleddes industrimässig tillverkning av timmersaxen, bland annat av Edsbyn.

Källor: Hälsinglands museum, Tidningen Ljusnan, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens tidskrift 127