TEKNIKHISTORIA
Kamikazeduvor och nyttig pizza – här är sju IG Nobelfavoriter
Duvor som kontrollerar smarta bomber, krocktest-älgar och sex felaktiga påståenden om jordens undergång. Det alternativa nobelpriset ska få dig att skratta – och sedan tänka efter. Här är sju anmärkningsvärda Ig Nobelpriser.
2024/1943: Missiler med ”kamikazeduvor” i cockpit
Året var 1943 och USA sökte febrilt efter tillförlitliga sätt att rikta missiler mot Nazityskland. Den amerikanska psykologen B F Skinner (1904–1990) hade redan tränat duvor i sin forskning och fick en snilleblixt: ”Kunde de styra en missil?”
Han utvecklade en raket som hade en cockpit bakom noskonen där tre duvor placerades. De styrde mot målet genom att picka på varsin skärm, något som förstås blev ett kamikazeuppdrag för fåglarna.
Trots en hyfsat välfungerande presentation för National Research Defense Committee, lades ”Project Pigeon” till B F Skinners förtrytelse ner. Han tilldelades, postumt, Ig Nobels fredspris för sin mindre välfungerande bombsatsning.
2022: Den röda ”älgen” med blågul upphovsperson
I februari 2000 kom Magnus Gens till Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) för att göra sitt examensjobb för utbildningen till civilingenjör i farkostteknik vid Kungliga Tekniska högskolan. Han fick i uppdrag att, tillsammans med kollegor på VTI, konstruera en älgdocka för krocktester.
Under Ig Nobel 2022 tilldelades älgkrockdockan årets pris i säkerhetsteknik. ”Det är bra att vägtrafikforskning uppmärksammas”, sa Anita Ihs, avdelningschef på VTI, i en mycket seriös kommentar till priset.
2019: Pizza är bra för hälsan – om den äts i Italien
Årets medicinpris 2019 gick till italienaren Silvano Gallus som upptäckte att pizza visst är bra för hälsan – om den äts i Italien. Slutsatsen kom som ett svar på en amerikansk studie som pekade ut pizzaätande som en riskfaktor för sjukdom och förtida död.
Det, menade Gallus, berodde snarare på att amerikanska pizzaätare tenderar att ha en livsstil som i det stora hela ger sämre hälsa – till exempel att vara mer stillasittande än motsvarande pizzaätare i Italien. Dessutom lyftes helheten i den italienska medelhavskosten fram som en annan bidragande faktor till att det funkar att äta pizza och behålla hälsan – i just Italien.
2011: Pansarvagnen vs. felparkerarna
Arturas Zuokas, då borgmästare i litauiska huvudstaden Vilnius, blev en viral succé i en video där han krossade felparkerade lyxbilar med en pansarvagn. För denna effektiva lösning på alla problem med bilar som står i vägen prisades han med Ig Nobels fredspris.
2011: Jorden går under 1954, 1982, 1990, 1992, 1994, 1999 ...
Det gäller att vara försiktig med sina matematiska antaganden och beräkningar, var motiveringen till att hela sex domedagsprofeter fick dela på matematikpriset 2011. De prisade amerikanerna hade vitt skilda datum för tidernas slut: Doroty Martin förutsåg att domedagen skulle inträffa år 1954, Pat Robertson 1982 och Elizabeth Clare Prophet 1990.
Deras landsman Harold Camping ansåg först att allt skulle vara över 6 september 1994, men ändrade sig sedan till den 21 oktober 2011. Lee Jag Rim från Korea slog till med 1992 och Credonia Mwerinde, Uganda, 1999.
2006: Mysteriet med hackspettarnas (icke)huvudvärk
Hackspettar hackar i trä mellan 10 och 40 gånger per sekund med en kraft som skulle mosa en mänsklig hjärna. Så varför får de inte ont i huvudet? Det tog forskaren Ivan Schwab reda på och förärades med anledning av detta Ig Nobelpriset i ornitologi.
Svaren: Hackspettarnas kroppar är byggda för att klara kraften, bland annat med skallar som har en tjock, hjälmliknande benstruktur och en undernäbb som är tyngre och tjockare än den övre – vilket gör att stötarna absorberas och förs vidare genom hela fågeln.
2005: Den morgonpigga klockan och dess trötta ägare
Väckarklockan som rusar i väg och gömmer sig för sjusovare var en självklar mottagare av alternativa ekonomipriset 2005. Det ökar sannolikt samhällets produktivitet, ansåg juryn, och tilldelade Gauri Nanda vid Massachusetts Institute of Technology priset för retstickan Clocky.
Clocky betedde sig som en vanlig väckarklocka fram till att användaren tryckte på snoozeknappen för andra gången. Då kastade den sig i väg på olika rutter varje gång, högljutt larmande, och tvingade sjusovaren att ge sig ut på klockjakt.