TEKNIKHISTORIA

Så blev karaokemaskinen festens högljudda mittpunkt

Senare variant av karaoke med texten på en skärm.

Med karaokemaskinen fick glada amatörer sin stund i rampljuset. De allra första exemplaren konstruerades i Japan. Sedan dess har maskinen gjort stor succé, lett till upptäckten av minst en superstjärna – och ett antal mord.

ERBJUDANDE!

Prenumerera på Teknikhistoria

Det här är en tillfälligt upplåst artikel ur tidningen Teknikhistoria. 

I varje nummer tar vi dig med på en resa genom tidens tekniska landvinningar – från satelliter till klassiska svenska innovationer.

Följ med på resan! Här kan du teckna en prenumeration

Shigeichi Negishi drev ett företag som monterade ihop stereoanläggningar åt billtillverkare. Liksom många japaner gillade han att gå på allsång efter arbetsdagens slut. En dag fick han en snilleblixt och lät en av sina ingenjörer montera ihop en mikrofon med förstärkare på en bilstereo, plus en mixer för att göra det möjligt att höra sin egen röst jämte musiken.

Shigeichi Negishi (1923–2024) med sin variant av karaokemaskinen, Sparko Box.

Resultatet blev Sparko Box, en apparat där kunderna kunde lägga i ett mynt för att få sjunga med till en känslosam japansk ballad vars text följde med i ett särskilt sånghäfte. År 1967 började Shigeichi Negishi låna ut boxar till nöjesinrättningar. De blev snabbt väldigt populära. Trots det valde han att inte ta patent på sin uppfinning.

Skönsång och mord med ”karaoke rage”

Det gjorde inte heller japanen Daisuke Inoue, som utan koppling till Negishi fick samma idé och tog fram den första kommersiella karaokemaskin 8 Juke 1971. Hans koncept innehöll ljudteknik som var mer förlåtande mot amatörmässiga stämmor. Succén var ett faktum.

Sedan dess har karaoke blivit ett begrepp i sig, och även fenomenet ”karaoke rage”, där sång lett fram till regelrätta slagsmål – och mord. I Filippinerna ska flera karaokesångare ha mördats för sina återgivningar av Frank Sinatras ”My Way”.

FAKTA

Karaoke, en ”tom orkester”

Ordet karaoke är en kombination av två japanska ord, kara som betyder tom och okesutura som betyder orkester. Fritt översatt alltså ungefär ”tom orkester”.

Det är enligt uppgift ovanligt att bli ”upptäckt” genom att uppträda med karaokemaskin. Men det kan vara till hjälp. Nu världsberömda hiphop-artisten Mary J Bliges karriär fick en rivstart efter att hon sjöng i ett karaokerum i ett köpcentrum i USA och skickade inspelningen till ett skivbolag.

Källa: Boken Pure Invention – how Japans’ pop culture conquered the world av Matt Alt