TEKNIKHISTORIA

Tack för allt ICQ – en era går i graven

Den klassiska meddelandetjänsten ICQ har gjort sitt.

Tjänsten satte tonen för vardagen för många unga datoranvändare på 90-talet. Nu kastar ICQ in handduken – efter över 27 år i snabbmeddelandenas tjänst.

Publicerad

fakta

Här är ditt liv, ICQ

  • 1996: Meddelandetjänsten lanseras av det israeliska bolaget Mirabilis. ICQ är en av första textbaserade meddelandetjänster, och blir snabbt populär.
    • 1998: Mirabilis och ICQ köps upp av jätten America Online (AOL) för 407 miljoner dollar. 2001: ICQ står på sin topp, och har över 100 miljoner registrerade användare världen över.
    • 2010: Konkurrerande tjänster, som Google Talk, Facebook Messenger och Skype, har trängt ut ICQ. Men tjänsten är fortsatt populär i Ryssland, och säljs till det ryska bolaget VK samma år.
    • 2014: En ny app för smarta mobiler får ICQ:s användarbas att växa igen, för första gången sedan tidigt 2000-tal. 
    • 2024: Den 26 juni går trotjänaren ICQ i graven, nästan 28 år efter lanseringen. 

”Säg mig vilka ICQ-skins och ljudeffekter du har, och jag ska säga dig vem du är”. Parafrasen av ett Euripides mest kända citat kan appliceras på många som är födda under 80- och 90-talet. 

ICQ, en förkortning av I-seek-you, är en tjänst för snabbmeddelanden (instant messaging) som fick ett brett genomslag i slutet av 1990-talet. 

Såldes vidare till Ryssland 2010

Vid toppen 2001 hade tjänsten mer än 100 miljoner registrerade användarkonton. Sedan dess har intresset falnat – åtminstone i västvärlden. ICQ har dock funnits kvar, och varit fortsätt populär i Ryssland, där tjänsten integrerades i den inhemska sociala medieplattformen VK efter att ha sålts av AOL år 2010. 

Nu går en internetinstitution i graven, snart 28 år efter att den första versionen av ICQ kom i november 1996. Den 26 juni stängs tjänsten av helt, meddelar ICQ vid sin officiella hemsida.

För att hedra den gamla trotjänaren har ICQ publicerat ett gäng gif:ar via sitt X-konto. Det sista meddelandet visar en scen från scifi-filmen Terminator där skådespelaren Arnold Schwarzenegger levererar en numera klassisk replik.

Fanns till alla operativsystem

En betydande faktor bakom ICQ:s stora framgång är tjänsten var byggde på interoperabilitet. Det innebär att ICQ använde olika standardiserade protokoll för att vara kompatibel med en stor mängd olika plattformar och operativsystem. Det gjorde att exempelvis Ios-användare kunde skicka direktmeddelanden till vänner med Androidmobiler utan att förlora funktionalitet i tjänsten – till skillnad från exempelvis Apple Imessage. 

I och med uppdateringen till ICQ 5 vid 2005 kom möjligheten att lägga till så kallade skins, vilket snabbt blev mycket populärt. Det innebar att användarna kan ladda ner skal som förändrar det grafiska gränssnittet till meddelandetjänsten.

Sedan tidigare versioner gick det också att skräddarsy sin egen ICQ-klient genom att installera olika ljudeffekter som meddelade när ett nytt svar hade landat i inkorgen.