TEKNIKHISTORIA

Världens mest långlivade text-tv firar 45 år

Anne-Marie Johansson funderade över dagens sidor i text-tv i en bild från 1980. Hon redigerade och lade ut material i tjänsten.
Sverige blev andra landet i världen med text-tv för 45 år sedan. Testerna hade startat med BBC:s Teletext som förebild.
Torbjörn Jacobsson, journalist på Text-TV från 1980 till 2016.
Den allra första text-tv-mottagaren.
Närbild på tumhjulen på den första mottagaren.

Tack vare teknikern Kalle Bergs ”Mormor” blev Sverige andra landet i världen med text-tv för 45 år sedan. Att hans hopplockade dator från Sveriges Televisions elektroniklager skulle utvecklas till tidernas långkörare hade ingen kunnat ana.

– Jag byggde ihop den första in- och ut-enheten med grejer jag hittade: ett tangentbord, en tejpläsare och en tejpprinter för hålremsor från Facit. Den var stor – 1,5 meter hög – och den kopplade jag ihop med elektronik från BBC i ena änden och -tvystemet i den andra”, berättar Kalle Berg, som i mitten av 1970-talet var med och utvecklade det analoga system som 1979 skulle bli text-tv.

När text-tv utvecklades med mer avancerade komponenter fasades Kalle Bergs system ut stegvis, och fick det interna namnet ”Mormor”.

Testerna hade startat med BBC:s Teletext som förebild, och britterna ställde upp med både produktionsutrustning och en mottagare.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera