TEKNIKHISTORIA

Världens mest långlivade text-tv firar 45 år

Anne-Marie Johansson funderade över dagens sidor i text-tv i en bild från 1980. Hon redigerade och lade ut material i tjänsten.
Sverige blev andra landet i världen med text-tv för 45 år sedan. Testerna hade startat med BBC:s Teletext som förebild.
Torbjörn Jacobsson, journalist på Text-TV från 1980 till 2016.
Den allra första text-tv-mottagaren.
Närbild på tumhjulen på den första mottagaren.

Tack vare teknikern Kalle Bergs ”Mormor” blev Sverige andra landet i världen med text-tv för 45 år sedan. Att hans hopplockade dator från Sveriges Televisions elektroniklager skulle utvecklas till tidernas långkörare hade ingen kunnat ana.

Publicerad

– Jag byggde ihop den första in- och ut-enheten med grejer jag hittade: ett tangentbord, en tejpläsare och en tejpprinter för hålremsor från Facit. Den var stor – 1,5 meter hög – och den kopplade jag ihop med elektronik från BBC i ena änden och -tvystemet i den andra”, berättar Kalle Berg, som i mitten av 1970-talet var med och utvecklade det analoga system som 1979 skulle bli text-tv.

När text-tv utvecklades med mer avancerade komponenter fasades Kalle Bergs system ut stegvis, och fick det interna namnet ”Mormor”.

Kalle Berg, SVT.

Testerna hade startat med BBC:s Teletext som förebild, och britterna ställde upp med både produktionsutrustning och en mottagare.

– Den ser ut som en vanlig tv, men under sitter en teaklåda med elektronik som omvandlar signalerna till text-tv i rutan. Jag tog hem den sedan, och var den enda privatpersonen i Sverige som hade en mottagare, säger Kalle Berg.

På den lilla boxen fanns tre tumhjul, som på ett kombinationslås, för att välja ett tresiffrigt nummer på den sida man ville läsa.

Från 64 till 200 sidor text-tv

Det första systemet kunde lagra 64 text-tv-sidor, men ersattes med ett för 200 sidor. Att helt utnyttja kapaciteten på 800 sidor skulle ha gjort systemet trögt, ansåg man. Detta för att tv-apparaterna inte kunde lagra sidor, utan fick hämta dem varje gång de passerade i flödet.

Text-tv sjösattes den 12 mars 1979, efter provsändningar 1978 med 160 hushåll i Stockholm och Gävleborgs län samt Motala och Norrköping – hemorterna för tv-tillverkarna Luxor respektive Philips.

Kalle Berg visar kopplingsschemat för text-tv.
Sverige blev andra landet i världen med text-tv för 45 år sedan. Testerna hade startat med BBC:s Teletext som förebild.

Analog text-tv överfördes mellan tv-bilder i det så kallade vertikalsläckningsintervallet, berättar Torbjörn Jacobsson som jobbade på redaktionen i nära 40 år och är landets kanske mest publicerade journalist.

– Idén föddes inte ur ett behov. Tvärtom hittade någon brittisk tekniker ett outnyttjat utrymme och klurade på om man kunde använda det. Man upptäckte en möjlighet och skapade mediet.

Grafiken oförändrad efter digitalisering

I utrymmet sändes analoga pulser eller inte pulser, som avkodades till pixlar eller inte pixlar i ett rutnät à 40 tecken på 24 rader. Symbolerna var alfanumeriska plus några få grafiska. Å, ä och ö fördröjde starten lite, innan konverteringskretsar för olika alfabet kom.

Närbild på tumhjulen på den första mottagaren för text-tv.

Utöver det sändes styrkoder för färg på tecken och bakgrund, om tecknet skulle blinka eller ha dubbel höjd. Med digital tv har fler tecken lagts in, men annars är grafiken oförändrad.

Finesser som fler färger avstods på grund av högre krav på tv-apparaterna. Försök gjordes på 1980-talet, men internet satte P för en parallell tv-lösning. Det gällde även tanken på interaktiv ”data-tv”, via telenätet och modem.

– Det fanns inte tillräcklig efterfrågan. Hade vi lagt till rörliga bilder och bättre ljud skulle vi ha uppfunnit televisionen en gång till, säger Torbjörn Jacobsson som ledde arbetet med att föra över text-tv även till webben från 1995.

Världens mest långlivade text-tv

Politiskt motiverades text-tv med att den skulle komma synskadade och språkliga minoriteter till nytta, men i början av 90-talet användes den av tre miljoner människor. I dag är det världens mest långlivade text-tv sedan det brittiska företaget Teletext lades ned 2012.

Torbjörn Jacobsson, journalist på Text-TV från 1980 till 2016.

Antalet användare har dalat till drygt en miljon, via tv, webb eller app. De flesta är 60-plussare, men även var tionde barn från 9 till 16 år använder tjänsten. De ser enkelheten som en oas i ett outtömligt, högljutt och animerat informationsbrus.

Med åren har utbudet kapats något, men väder och rullande korta nyheter är fortfarande populära. Fast ohotad favorit är ännu sidan 377, med sportresultat uppdaterade i realtid.