Teknikhistoria

Sveriges krigsfartyg höll inte måttet

Jagaren HMS Halland. Foto: Wikimedia
Jagaren HMS Halland sjösätts 16 juli 1952. Foto: The maritime museum archive

Efter andra världskrigets slut hade Sverige Östersjöns starkaste flotta. Men en del av fartygen var gamla och motsvarade inte kraven som man förstod skulle gälla när världen ställdes inför ett nytt krig – det kalla kriget och risken för kärnvapeninsatser.

Publicerad

En ny jagartyp började byggas hos ­Kockums redan under kriget, Ölands­jagarna. Men med nya vapensystem som snabbskjutande artilleri och sjörobotar insåg Flottan behovet av en ny och större jagare.

1947 fick marindirektörerna Ivar Hult och Gösta Kaudern i uppdrag att ta fram ett förslag på en modifierad Ölands­jagare.

Den nya jagaren projekterades med backdäck, alltså med en förhöjd främre del av huvuddäcket. Akter om backen såg man till att ordna en lång däcks­överbyggnad. Från den nådde besättningen alla vattentäta avdelningar, eftersom de vattentäta skotten gick obrutna upp mot huvuddäcket.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera