Digitalisering

Så låter historiens första datorgenererade musik

1951 gjordes den första inspelningen någonsin av musik framförd på en dator. Ett forskarslag från Nya Zeeland har arbetat i flera år med att restaurera inspelningen. Nu är deras jobb färdigt.

Publicerad

Ljudupptagningen från 1951 gjorde ursprungligen av BBC. Musikstyckena – bland annat den brittiska nationalsången, "Bää bää vita lamm" och Glenn Millers hit "In the mood" – spelades upp på en dator skapad av kryptologen Alan Turing. Programmeringen av datorn stod den brittiske skolläraren och pianisten Christopher Strachey för.

Läs mer: 

Acetatskivan med inspelningen har länge varit i för dåligt skick för att kunna ge en rättvis bild av hur datormusiken lät. Forskare vid University of Canterbury på Nya Zeeland har därför arbetat i flera år med att putsa och renovera inspelningen.

Resultatet av deras arbete går nu att höra i inspelningen nedan.

”Det var ett vackert ögonblick när vi för första gången kunde höra det riktiga ljudet från Turings dator. Turings pionjärarbete med att förvandla en dator till ett musikinstrument i slutet av 1940-talet har i stort sett glömts bort”, skriver forskarna Jack Copeland och Jason Long i ett pressmeddelande.

Läs mer: