TECH
Nu byter Fröken Ur arbetsplats – efter 90 år
Efter lång och trogen tjänst är det dags för den talande klockan att flytta från Telia.
Sedan den 9 oktober 1934 har svenskar kunnat ringa ett särskilt nummer för att få korrekt tid uppläst, dygnet runt, i ur och skur.
Ny ”arbetsplats” – samma nummer
Vid starten var det Telegrafverket som skötte tjänsten, men i dag är det operatören Telia och svenska forskningsinstitutet Rise som har hand om Fröken Ur. Rise ansvarar för själva tiden, och sedan 2000 finns atomuret som levererar tiden till Fröken Ur-systemet i Borås.
Nu är det dags för Fröken Ur att vinka hej då till sin forna arbetsplats hos Telia, och flytta in helt och hållet hos Rise. Det sker den 5 oktober – men telefonnumret kommer att förbli detsamma. Den som vill testa kan ringa in på 90510, men kom ihåg att det är ett betalsamtal. Det var något som det brittiska försvarsdepartementet surt fick erfara – efter att ha ringt samtal till Fröken ur för 430 000 kronor.
Rise: Fortfarande en viktig service
Tjänsten är inte lika populär i dag som under sina glansdagar – i skrivande stund görs ett par hundra tusen samtal om året. Motsvarande siffra för 1977 ligger på cirka 64 miljoner.
Men Fröken Ur fyller fortfarande en viktig funktion, enligt Sven-Christian Ebenhag på Rise.
– Det kan handla om allt från demensboenden där hon erbjuder en känsla för dag och natt, tekniker som behöver göra testsamtal, till människor med synnedsättning som hjälps av att få tiden uppläst, säger han i ett pressmeddelande.
Sedan millennieskifte görs Fröken Urs röst av Johanna Herrmann Lundberg, som valdes ut bland tre som fick göra ett slags audition.
– Det blev synpunkter direkt när det kom en ny röst, jag lät inte som den gamla Fröken Ur. ”Man hör ju inte vad flickan säger”, säger hon till Teknikhistoria i en längre artikel från 2015.