Teknikhistoria

Därför digitaliseras inte Fröken Ur

På bilden syns den maskin för Fröken Ur som var ny 1968 med de tre första Fröken Ur, från vänster Ebba Beckman 1968-2000, Eva Ulvby 1934-1956, Berit Hofling 1956-1968. Den nuvarande från år 2000 Johanna Östlund är inte med på bilden. Foto: Tekniska museet
Den första talmaskinen från 1934 var tekniken bakom Fröken Ur. Foto: Tekniska museet
1969 var det invigning av en nya tidgivningsmaskinen på Televerket. Från vänster nya Fröken Ur, Ebba Beckman, Berit Hofling, den andra Fröken Ur, generaldirektör Bertil Bjurel och den första Fröken Ur, Eva Ulvby. Foto: TT
Johanna Herrmann Lundberg är rösten bakom Fröken Ur i dag. Foto: Mats Karlsson
År 2000 blev Johanna Östlund Sveriges nya Fröken Ur, den sedan starten 1934. Hon bytte av Emma Beckman (till vänster) som gett svenskarna rätt tid sedan 1968.

När Fröken Ur infördes 1934 lånades tekniken från en annan nymodighet – ljudfilmen. Tidningen Teknikhistoria berättar om tekniken bakom rösten. Och rösterna bakom tekniken.

Talmaskinen från 1934 finns bevarad på Tekniska museet i Stockholm. Men Fröken Ur är en institution som består.

- Det är roligt att vara Fröken Ur, det är lite kultaktigt. Jag valdes ut bland tre som fick testa. Men det blev synpunkter direkt när det kom en ny röst, jag lät inte som den gamla Fröken Ur. ”Man hör ju inte vad flickan säger”, skrattar Johanna Herrmann Lundberg, som 2000 tog över hedersuppdraget efter Ebba Beckman.

Fröken Ur är en institution, så invand att hon nästan kan kännas som en god vän. Eller som en bloggare skrivit: någon man skulle vilja ta en fika med. Men så har hon också hängt med i över 80 år, sedan den 6 oktober 1934, då Telegrafverket införde tidsupplysningen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera