Teknikhistoria

Han har världens största samling Ericsson-telefoner

Under en period på 1990-talet var Ericsson världens största mobiltelefontillverkare. Tor Björn Minde var en del av telekomjättens forskningsenhet under 30 års tid och har varit en del av resan från ”sexkilosklumpar” till de allra minsta modellerna på 60 gram.

Ericsson skapade de första mobiltelefonerna. När utveckling och tillverkning såldes till Sony hade telekomjätten tagit fram 600 olika varianter under 20 års tid. Forskningschefen Tor Björn Minde i Luleå har världen största och mest kompletta samling.

Den allra första mobiltelefonen som telekomföretaget Ericsson tillverkade är en C600 Roadcom NMT från 1981. Det är en rejäl pjäs. Fyrkantig, med en vit font som påminner om äldre varianter av kassettbandspelare till bilar.

Märkningen på arabiska skvallrar om ursprunget.

– Den här gjordes åt Saudiarabiens statliga telekombolag och måttanpassades för att kunna monteras i de saudiska prinsarnas Mercedesbilar. Det behövdes ett stort batteri som monterades i bakluckan för att det skulle fungera, säger Tor Björn Minde och rättar till den svarta telefonluren.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera