TEKNIKHISTORIA

Plastpluggen: Skruvens bästa vän är svensk

Plugg för infästning av skruv.
De färgkodade plastpluggarna från Oswald Thorsman.

Den tyska befolkningen synes leva i villfarelsen att plastpluggen, hemmafixarens bästa vän, är en uppfinning av tysken Artur Fischer. Men icke! Uppfinnaren heter Oswald Thorsman och kom från Nyköping.

När den expanderande plastpluggen kommer på tal är det inte ovanligt att just tysken Artur Fischers variant som lanserades 1958 lyfts fram som den allra första. Men redan året innan patenterade Oswald Thorsman (1924–1973) från Nyköping sin uppfinning, som än i dag kallas Thorsmansplugg.

De färgkodade plastpluggarna från Oswald Thorsman.

– Artur Fischer fick senare ändra på sitt plagiat efter beslut i domstol om att min fars uppfinning var originalet. Utformningen av pluggen och dess blandning av plast är än i dag samma som pappas första prototyp, framtagen och bränd hemma i köksugnen, säger Mats Thorsman, Oswald Thorsmans son, i en intervju i Ny Teknik 2008.

“Pluggen var företagets flaggskepp“

Oswald Thorsman hade ingen teknisk bakgrund över huvud taget, utan var socionom. År 1959 startade han företaget Thorsman & Co AB i Nyköping och började tillverka pluggen i större skala.

– Oswald byggde upp Thorsmans från ett enmansföretag till en stor industri på bara några år. Pluggen var företagets flaggskepp, men det var ett stort antal innovationer som gav företaget dess bäring. Kopplingsdosor, kanaler, snabbkopplingar med mera är tillsammans med andra produkter alla innovationer från pappa, säger Mats Thorsman.

FAKTA

Färg efter storlek

  • Plastpluggen som vidgar sig på bredden när man sätter en skruv i den blev något av en revolutionerande uppfinning. Därtill anpassades och färgkodades pluggarna efter olika skruvstorlekar.
  • Oswald Thorsman avled 1973, bara 49 år gammal. Hans företag såldes och köptes flera gånger men förvärvades 1999 av Schneider Electric-koncernen.
  • I början av 2000-talet såldes det cirka 70 miljoner Thorsmanpluggar om året i Sverige.
  • År 2015 beslutade Schneider att lägga ner tillverkningen i Nyköping.

Källor: Ny Teknik, Bizstories, Svenskt Uppfinnaremuseum