TEKNIKHISTORIA

Kampen om bankdatorerna: Den okända historien om svenska Philips uppgång och fall

Philips Data Systems var den största leverantören av bankdatorer under 1970-talet, när svenska bankkontor var bland de mest datoriserade i världen.
Detta är den allra första datormodellen Philips PTS 6110 installerad hos Handelsbanken …
… och den för Philips så viktiga kringutrustningen till samma dator.
Philips bankomat.
Philips svenska verksamhet tog sig in på allt fler marknader och växte ur sina lokaler gång på gång. Här kontoret på Veddesta industriområde i Järfälla.

Få företag lyckades konkurrera med IBM om att sälja stora datorer. Men det är just vad elektronikjätten Philips svenska verksamhet gjorde – av en slump. Så här gick det till när Philips Data Systems blev ledande på bankdatorer, för att sedan falla tungt på grund av tre avgörande misstag.

Det är troligen få som känner till att nederländska elektronikjätten Philips en gång i tiden var störst i världen på bankdatorer. Bakom framgången stod en grupp ingenjörer och utvecklare på företagets svenska verksamhet i Järfälla.

– Precis som för moderföretaget, nederländska Philips, så började den svenska verksamheten med försäljning av glödlampor och växte sedan snabbt. Svenska Philips bildades 1919 och startade så småningom en egen glödlampsfabrik i Stockholm, tillsammans med Osram, säger Mats Danielson, professor i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Mats Danielson är författaren till boken The Rise and Fall of Philips Data Systems – A major European computer industry. Den bygger på en mängd företagsfakta i kombination med ett femtiotal intervjuer med personer som arbetat på, eller har haft insyn i, svenska Philips.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera