TEKNIKHISTORIA

80 år av platta paket – här hittar du Ikeas tekniksatsningar

Häng med på en tur genom 80 år av teknikutveckling!

För 80 år sedan bildades det som kom att bli en svensk världssuccé. I dag finns möbelföretaget Ikea över hela världen. Här är fem tekniksatsningar vi minns ur den anrika Ikea-katalogen.

Under 70 år fick vi Ikea-katalogen hemskickad och kunnat bläddra oss fram i möbelföretagets vitt skilda satsningar på hemelektronik. Katalogen hösten 2020 blev den sista i tryckt form, och med det blev vår planering kring de platta paketen digital. Här har vi samlat fem av Ikeas tekniksatsningar som har synts i katalogen.

Ikeakatalogen på 1960-talet erbjöd dammsugare och strykjärn...
... liksom radioapparater och cyklar.

1960-tal: Ny avdelning med hemelektronik

Med start i slutet av 1950-talet hade Ikea en särskild avdelning som hette Hemservice. I broschyren som gavs ut under 60-talet fanns det en mängd elektroniska produkter till hemmet att välja mellan, som dammsugare, brödrost, hårtork, tvättmaskin, rakapparater och strykjärn. Dessutom såldes skrivmaskiner och cyklar från välkända tillverkare under denna tidsperiod.

Möbler för skönt hemmahäng och elektronik för att spela musik var 1970-talets melodi.
Det gick därtill att köpa instrument.

1970-tal: Musik i sköna möbler

Ungdomens årtionde, tyckte Ikea, som anpassade sitt sortiment med möbler som passade ungas livsstil och då främst med fokus på att lyssna på musik i sköna liggmöbler. Möbeljätten tog fram ett särskilt musiksortiment, Renn, som bestod av bland annat elektrisk orgel, piano, skivspelare och högtalare. Samt en tv-apparat. Som extra krydda kunde man även köpa skivor från populära artister.

Fortsatt musiksatsning på 1980-talet ...
... men även ett genomslag för fräsiga halogenlampor.
Bland annat ”lysrörsbelysning som tål att synas”.

1980-tal: Det nya ljuset

Halogenlampans utveckling slog igenom med dunder och brak under detta årtionde, vilket ledde till en ny typ av upplysning i hemmen som marknadsfördes som ”strömsnål och effektiv”. Ikea tog hjälp av sakkunniga inom belysning och gjorde en särskild storsatsning på olika typer av ljuskällor, med nya funktioner. Förutom matchande serier av lampor för tak, bord och väggar dök även olika typer av lysrör för hemmiljö upp i katalogen.

På 1990-talet syntes trenden med att jobba hemifrån.
Men hemdatorer har Ikea aldrig haft i sortimentet.

1990-tal: Hemarbetsplats i fokus

Man skulle kunna tro att Ikea skulle fortsätta sin teknik-linje med att erbjuda en bredd av hemelektronik även under hemmajobbandets era. Men just hemdatorer har Ikea aldrig haft i sortimentet. Hemmet som en kombinerad arbetsplats gjorde sig däremot synligt med olika skrivbord och datormöbler, liksom anpassade skåp och förvaringsytor.

2010-talets hemmabio-satsning floppade rejält.
Men lösningar för hantering av sladdhärvor lär nog alltid vara uppskattat.

2010-tal: Hemmabio och smarta lösningar

Inga egna datorer, men däremot system för hemmabio, gjorde sitt intåg under 2010-talet. Både möbler anpassade för tekniken och själva systemen såldes under namnet Uppleva. Hemmabio-satsningen floppade dock rejält. Möbelsortimentet som hörde till blev däremot populärt, meddelar Ikea Inter. Till den mer nutida tekniksatsningen hör även smarta hemmalösningar som trådlösa högtalare och smart belysning. 

Källor: Ikea, Ikea-museum, Ikea-kataloger genom tiderna