TEKNIKHISTORIA

Udda möjligheten: Shoppa en flygbas i Åmsele

Flygbild som visar Åmsele flygbas från ovan med huvudlandningsbanan mitt i bild. Basen är omgiven av skog och till höger syns ett vattendrag.
Åmselebasen togs i bruk av Försvarsmakten 1960. Då bestod den av fyra flygfält, varav tre i nutid i stället används som landsväg. Den som köper flygbasen får dock en 2,1 kilometer lång huvudlandningsbana.
Två grönmålade byggnader fotograferade med drönare, en halvcirkelformad flyghangar och en verkstad med flera portar för fordon.
Det ingår även fem flyghangarer och en rejäl verkstad.
Området har hittills använts till olika motorevent och även till polisens förarutbildning.

Eget flygfält, skyddsrum och hangarer, kan det vara något? I sådana fall är det dags att ta på spenderbyxorna. Försvarsmaktens nedlagda bas i Åmsele ska säljas.

Publicerad

Våren 2005 såldes Åmselebasen till tre privatpersoner för 2,6 miljoner kronor, och med det togs den ur militärt bruk. Sedan dess har den använts till bland annat polisens förarutbildning, motorträffar och dragracing. Nu ligger flygbasen ute till försäljning igen, och intresset har varit stort.

– Vi har många som har hört av sig och en hel del seriösa intressenter. Flera av dem utreder möjligheterna att ha kvar den som flygbas, eller som motorbana för testverksamhet, säger Anton Cederberg på mäklarbyrån Thiger.

Den som till slut köper Åmselebasen, cirka 10 mil från Umeå i Västerbotten, får förutom en 2,1 kilometer lång huvudlandningsbana även fem flyghangarer, verkstad, maskinhall och ett flertal förråd. Samt 153 hektar mark.

Två grönmålade byggnader fotograferade med drönare, en halvcirkelformad flyghangar och en verkstad med flera portar för fordon.
Det ingår även fem flyghangarer och en rejäl verkstad.

Försvarsmakten har visat intresse

Enligt en artikel i Dagens Nyheter har även Försvarsmakten visat intresse för Åmselebasen, något som Anton Cederberg inte kan kommentera. 

Den militära närvaron i området har utökats på senare år. I mitten av maj 2023 köpte Fortifikationsverket - på uppdrag av Försvarsmakten - tillbaka den tidigare militära flygbasen Gunnarns i Storuman i Västerbotten. Gunnarns flygbas invigdes 1943, avvecklades militärt 2005 och har sedan dess ägts av Storumans kommun. Åmsele flygbas togs i bruk 1960.