TEKNIKHISTORIA

Hundra år av enkelriktade signaler: Här är historien om personsökaren

Polis i London visar upp en personsökare för varningsmeddelanden, 1993.
En bild som uppges visa en av tusentals personsökare som sprängdes i Libanon 17 september.
Enligt flera internationella nyhetsbyråer kommer personsökarna som exploderade i Libanon från taiwanesiska tillverkaren Gold Apollo, troligen personsökaren AR-924.
Motorolas personsökare Pageboy II.

När personsökaren stod på toppen av sin popularitet användes de av 61 miljoner människor världen över. I dag för uppfinningen en tynande tillvaro. Med attacken mot Hizbollahmilisen har den åter hamnat i strålkastarljuset.

2 750 personer uppges ha skadats och nio dödats när Hizbollamilisens personsökare exploderade runt om i Libanon och i minst ett grannland på tisdagen. Enligt uppgifter till Reuters ska sprängmedel och komponenter för att detonera dessa ha placerats i omkring 5 000 nya personsökare som terrororganisationen införskaffat. 

Hizbollah ändrade sitt sätt att kommunicera under året efter att ett antal medlemmar dödats genom att israeliska underrättelsetjänsten Mossad spårat deras mobiltelefoner.

Metodiken med personsökning via radiosignaler har under historiens gång använts i stor utsträckning där det behövts en driftssäker kommunikation som är svår att spåra eller geolokalisera. Personsökare har varit välanvända inom sjukvård och industrin, och särskilt inom arbetsplatser med behov av hög säkerhet – som i kärnkraftverk. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera