Teknikhistoria

Galna antipriset IG Nobel ska få oss att tänka till – här är våra favoriter

Isbjörnsförklädnad.
Eric Warren (längst till vänster), därefter Emily Baird intill en sydafrikansk forskare, och längst till höger Marie Dacke.
Elena Bodnar, till vänster, vinnare av Ig Nobelpriset och Wolfgang Ketterle, 2001 års vinnare av Nobelpriset i fysik.

Syftet är att få oss att skratta – sedan tänka till. Här är redaktionens favoriter bland Ig Nobel-priserna.

Här är några av redaktionens favoriter från åren som har gått.

Eric Warren (längst till vänster), därefter Emily Baird intill en sydafrikansk forskare, och längst till höger Marie Dacke. Foto: Winslow Townson

1. Skitbra lokalsinne (2013)

Hur tar du dig hem i nattmörkret om du är en dyngbagge? Jo, med hjälp av ljuset från Vintergatans stjärnor. Den svenska upptäckten om att djur har förmågan att orientera sig efter stjärnhimlen vann IG-Nobelpriset inom biologi och astronomi.

Under prisutdelningen 2013 på bilden syns Lundaforskarna Eric Warren (längst till vänster), därefter Emily Baird intill en sydafrikansk forskare, och längst till höger Marie Dacke.

Liten pojke med megafon, 1938. Gossen är dock inte kopplad till "tonårsskrämman". Foto: Kamerareportage/TT

2. Lugn och ro med oljud (2006)

Fredspriset år 2006 tilldelades walesaren Howard Stapleton för hans bidrag till världsfreden: tonårsskrämman. Vad den gör? Sänder ut oljud med så hög frekvens att det bara kan uppfattas av dessa yngre personer. Värt att nämnas är även matematikforskarna som detta år prisades för att de klarlagt hur många foton man behöver ta för att få en gruppbild där ingen blundar. Svaret: Minst 7, om det är färre än 20 personer på bilden.

.

Miljöingenjör Johan Pettersson. Foto: Ig Nobel

3. Färgade slutsatser (2012)

Miljöingenjören Johan Pettersson är en annan svensk som har prisats, den här gången i kemiklassen. Han upptäckte att anledningen till att ett antal kvinnor i Anderslöv fick grönt hår berodde på förhöjda halter av koppar i vattnet. Särskilt drabbades de som duschade varmt på morgonen, när varmvatten stått stilla i rören under natten. Johan Pettersson firade utmärkelsen med att komma till ceremonin år 2012 med grönfärgat skägg.

Ritning för Autovision. Foto: United States Patent

4. Förbjuden film under färd (1993)

Uttråkad under långfärden med bil? Det löste 1993 års pristagare Jay Schiffman med sin uppfinning Autovision, en teveskärm för bilförare. I den patenterade tekniken skulle en liten projektor visa film via vindrutan. Schiffman själv hävdade att detta snarare skulle öka förarens grad av uppmärksamhet. Men det hindrade inte lagstiftarna i Michigan från att förbjuda utrustningen.

Flytande eller fast katt?

5. Vad är egentligen en katt? (2018)

Fysikern Marc-Antoine Fardins fick IG-Nobelpriset 2018 för sin granskning kring av om katter är fasta eller flytande i sin form. Han kom fram till att katter i vissa fall beter sig elastiskt, de kan fylla behållare och också ändra volym. I andra fall beter de sig mer fast. Men det går inte att dra slutsatsen att katter är både fasta och flytande. Så nu vet ni.

Elena Bodnar, till vänster, vinnare av Ig Nobelpriset och Wolfgang Ketterle, 2001 års vinnare av Nobelpriset i fysik. Foto: Steven Senne

6. En gasmask gömd i bh:n (2009)

Radioaktivt utsläpp, brandrök eller terrorattack? Räds ej! För den som vill ha både en byst som hålls stabilt på plats OCH en förmodligen stilren gasmask fanns det mycket att hämta vid prisutdelningen 2009. Då prisades doktor Elena Bodnar för att ha tagit patent på en bh som även fungerar som gasmask för två personer. Rimligt, sett till att doktor Bodnar själv levde i Ukraina under Tjernobylolyckan.

Isbjörnsförklädnad. Foto: Oslo universitet

7. Isbjörnskostymer (2014)

Renar uppskattar vare sig riktiga isbjörnar, eller människor utklädda till isbjörnar. Möjligen överraskande så flydde djuren ännu snabbare när forskarna vid Oslos universitet hade på sig vanliga kläder när de närmade sig. Norska Eigil Reimers and Sindre Eftestøl tilldelades 2014 års pris för arktisk forskning där de sprintade runt på Svalbard utklädda till isbjörnar.

FAKTA/IG NOBEL

Roligt pris för vetenskapen

Priset delas ut av amerikanska organisationen Improbable Research och tidskriften Annals of Improbable Research sedan 1991.

Enligt tradition arrangeras prisutdelningen ungefär en månad innan de riktiga Nobelprisen delas ut, vid en humorfylld ceremoni på Harvarduniversitetet i Boston. Ofta deltar även riktiga Nobelpristagare.

Läs mer på www.improbable.com

--

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!

Gilla Teknikhistoria på Instagram!