LÅNGLÄSNING

Svenska patent: En historia om idéer i spåren av tåget

Ett ånglok rullar fram över en mindre järnvägsviadukt
Den svenska innovationskraften spirade längs järnvägen, visar forskning.
I antalet beviljade patent genom tiderna går det att urskilja hur ansökningarna följer järnvägens utbredning. Från vänster åren 1870, 1880, 1890 respektive 1900.
Patent- och registreringsverkets byggnad på Valhallavägen i Stockholm omkring år 1930.
Alfred Nobels patent för nitroglycerin från 1866. Sitt första svenska patent fick han dock redan 1863, och med åren fick han över 350 patent världen över.
Alfred Nobels patent för nitroglycerin från 1866. Sitt första svenska patent fick han dock redan 1863, och med åren fick han över 350 patent världen över.
Patent på kälke från 1897 jämte tre glada barn på kälktur i Göteborg, november 1947.
Patentritning på Edvard Petrinis ställbara cykelsadel.

När järnvägen kom till byn väcktes kreativiteten. Längs spåren av stambanan spirade uppfinnarandan i bygder som haft få kontakter med omvärlden. Det visar forskning i äldre patent.

Olof Walter i Mörsil insåg tidigt järnvägens betydelse. Han sålde 1882 en del av sin mark så att stambanan från Östersund mot Trondheim kunde anläggas. Och han var med och byggde det samhälle som spirade av framtidstro tack vare den nya snabba kontaktvägen med större och mer fjärran bygder.

Som byns starke man var han med och styrde bolag, föreningar, kommun och landsting. Han var godtemplare och drivande i den nya hälsoturismen med stärkande fjällturer. Olof Walter drev på elektrifieringen av byns sågverk och kvarn, han gjorde snillrika uppfinningar.

Mellan 1894 och 1907 beviljades han sju patent. Tre av dem rörde maskiner till sågverket: en remdriven svarv, en barkningsmaskin och en sträckanordning för handsågar. För mer privat bruk uppfann han ett myggmedel och en skoputsningsapparat.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera