TEKNIKHISTORIA

Den oväntade 3d-vägen till cad

År 1965 revolutionerades både flyg- och bilbranscherna när företag som IBM och Ford introducerade cad-system som gav helt andra möjligheter att automatisera ritprocesser som tidigare var väldigt tidskrävande.
Cad-tekniken gav helt andra möjligheter att automatisera ritprocesser som tidigare var väldigt tidskrävande.
Utvecklandet av cad gjorde det möjligt att gå från att rita upp dokument för hand till att använda datorkraft.
Utbildning i maskinkonstruktion i cad, Karlskrona 1986.
Cad-ritning över hur turbulensen runt jetplanet Mirage 2000 ser ut.

Från ritbord med linjaler och passare till millimeterprecis 3d och augmented reality. Från vävstolar och symaskiner till Iphones och rymdstationer. Få tekniska genombrott har påverkat hur vår omvärld ser ut lika drastiskt som Computer-Aided Design, cad.

Det är ett välbekant – och bitvis blodisande – faktum att många av historiens tekniska genombrott har sitt ursprung i krig och förödelse. Men ibland är kopplingen långt ifrån uppenbar.

Innan Patrick Hanratty tog värvning i Koreakriget i början av 1950-talet var hans stora dröm att bli operasångare. Det var inte bara den drömmen som hade kunnat dö när B 29-bombplanet där Hanratty bemannade kanonen störtade i Korea. Men Hanratty själv överlevde kraschen – även om den hade förödande konsekvenser för hans lungor och stämband.

Efter en årslång konvalescens hemma i Kalifornien fick Hanratty göra ett slags färdighetstest för att se vilken bana han i stället skulle kunna välja i livet. Och ser man på: det visade sig att den skadskjutne sångfågeln även hade en ingenjör i sig.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera