LÅNGLÄSNING

Så sänkte Playstation ärkefienden Nintendo

Det breda leendet är bara en mask, lita inte på Ken Kutaragi, varnade Nintendo of Americas vd. Kanske rimligt sett i ljuset av att det sedan blev den leende Sony-ingenjören som satte punkt för Nintendos världsherravälde. Här syns Ken Kutaragi jämte Kaz Hirai, chef för Sony Computer Entertainment under presentationen av Playstation 3.
En ung kvinna ler och håller fram en Sony Playstation-konsol
Sonys ljudchip gav spelen till Super NES fylliga soundtracks som rivalen Sega Mega Drive inte kunde matcha.
Ken Kutaragis strategi för att få uppmärksamhet till Sony, som nykomlingen i spelvärlden, var bland annat att göra tidiga demonstrationer av banbrytande polygonspel.
Ken Kutaragi ler och visar upp en bärbar Playstation-konsol
Ken Kutaragi visar upp en bärbar Playstation som började säljas i Japan 2004.
En grå Sony Playstation-konsol
Den första kommersiella konsolen som släpptes var en japansk SCPH-1000 Sony Playstation-konsol.
Nintendos samarbete med Philips blev ett fiasko. Nintendo 64 hade kassetter som lagringsmedium – tvärtemot övriga marknaden som redan börjat med cd-baserade spel. Det slutade med att N64 bara sålde 30 procent av de försäljningssiffror som Playstation nådde.
En mängd pressfotografer tar bilder på ett Playstation 3, som placerats i en glasmonter
Playstation 3 visas upp på ett av företagets strategimöten i juli 2005 och fick stor uppmärksamhet.
Sony kunde ta ut svängarna i sin marknadsföring mer än exempelvis mer familjevänliga Nintendo, bland annat genom att hänga på hajpen kring den brittiska rave-kulturen.
Utvecklaren Ami Ledger i neonfärgade glasögon och en dräkt med neonfärger
Wipeout 2048-utvecklaren Ami Ledger fanns på plats under lanseringen av PS Vita iklädd en pilotuniform från spelet 2012, i för rave-kulturen typiska neonfärger.
Playstation tog ut svängarna med sin annonskampanj där konsolen var ”more powerful than God”.

Den första Playstation-konsolen blev en av spelhistoriens största succéer. Men om Sony fått välja hade den stannat på ritbordet. Det här är berättelsen om hur Ken Kutaragi skapade ett världsimperium – och hur hans arbetsgivare gjorde allt för att hindra honom.

Det vore orättvist att säga att det var i mitten av 80-talet – när Nintendos 8-bitskonsol NES var i full färd med att erövra världen – som Sony till slut började intressera sig för tv-spel. Intresset var nämligen i princip bara en persons: Ken Kutaragis.

Den briljante Sony-ingenjören, känd för sitt avväpnande leende och trotsiga attityd (han hade redan i skolan stämplats som ”icke samarbetsvillig”), fick upp ögonen för NES via sin dotters spelintresse. När det utannonserades att Nintendo tänkte släppa ett slags diskettstation till NES, vilket skulle göra spelen billigare än när de släpptes på kassett, fick Kutaragi yen-tecken i ögonen. 

Tillsammans med en säljare på Sony flög han från Tokyo till Nintendos huvudkontor i Kyoto, för att övertyga speljätten att använda ett mer effektivt lagringsformat som Sony tagit fram i stället. Utvecklingen av diskettstationen var dock redan alldeles för långt gången för att det skulle vara möjligt.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera