TEKNKHISTORIA
Begravd militärbas som hade kärnreaktor fångad på bild av Nasas radar
Camp Century byggdes för att möjliggöra en storskalig ödeläggelse av Sovjetunionen, men har sedan länge begravts under snö och is. Plötsligt dök basen upp på Nasas radar.
Project Iceworm var täcknamnet på den amerikanska arméns idé att placera ut hundratals ballistiska kärnvapenrobotar på Grönland, för att vid behov kunna avfyra dem mot Sovjetunionen.
Som modell för den storskaliga utbyggnaden anlades Camp Century, inte långt från flygplatsen i Thule som numer döpts om till Pituffik Space Base.
Basen stod klar 1960 och består bland annat av 26 tunnlar under istäcket med en total längd omkring tre kilometer, bostäder, sjukhus, kapell samt en liten kärnreaktor av modellen PM-2 för energiförsörjning.
Utplacering av kärnvapen
Basen byggdes under förevändningen att den skulle användas för forskning, men det egentliga syftet handlade alltså om utplacering av kärnvapen. Någon sådan skedde dock aldrig, främst eftersom det grönländska istäcket bedömdes vara alltför instabilt för att användas som underlag.
Project Iceworm lades officiellt ner 1963 och basen övergavs 1967. Kärnreaktorn har avlägsnats men minst 178 kubikmeter radioaktivt avfall finns fortfarande kvar.
I april i år flög Nasa över området med ett Gulfstream III-flygplan. Forskarna tog bilder av istäcket med radarutrustning, för att avgöra istäckets tjocklek.
Plötsligt uppenbarade sig en udda formation. Forskarna visste först inte att det var Camp Century de såg. Basen är begravd under cirka 30 meter snö och is.
”Visar individuella strukturer”
Radarn som användes var Nasas UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Syntethic Aperture Radar) som ger en tredimensionell bild. Basen har fotograferats tidigare av Nasa, men då med konventionell tvådimensionell radar.
– Denna nya data visar individuella strukturer i den hemliga staden på ett sätt som vi aldrig har sett förut, säger Chad Greene, kryosfärforskare på Nasa, i en färsk artikel om bilden som organisationen har publicerat.
I Camp Century finns stora mängder avloppsvatten, diesel och kärnavfall. En fråga för forskarna är vad som kommer att hända med avfallet i takt med att klimatet blir varmare och isen smälter.