Premium

Stugan som döljer ett stridsvagnstorn till Sveriges försvar

Det ser ut som en riktig sommarstugeidyll, med vacker utsikt över Töre djuphamn i Norrbotten, strax utanför Kalix. Men det är bara ett kamouflage. Foto: Angelica Söderberg
Under locket till den röda lådan vilar en 7,5 cm kanon. Foto: Angelica Söderberg
Stugan döljer ett inbyggt torn från en stridsvagn 74. Vid ett anfall mot bron över Råne älv i Melderstein, där värntornet ursprungligen var placerat, skulle järnrören ryckas bort och väggarna fällas så att kanonen kunde tas i bruk. Foto: Angelica Söderberg
Beskrivning av uppbyggnaden av värnet, med stridsvagnstornet ovanför ett skyddsrum.

Vid stranden intill Sveriges nordligaste djuphamn står en idyllisk liten faluröd stuga. Men det är bara ett kamouflage. Innanför de fällbara väggarna finns en stridsvagnskanon.

”Stugkanonens” ursprungliga uppgift var att skydda bron över Råne älv i Melderstein, cirka fem mil nordväst om Luleå. Det ska vara en av bara två bevarade kamouflagebyggnader av den här typen, den andra finns på Gotland.

Tanken om de dolda värnen väcktes med en stridsvagn.

– När stridsvagn m/41 och m/42 började avvecklas i mitten av 1950-talet kom man på idén att använda tornen i olika militära anläggningar, en modell som använts av tyska trupper under andra världskriget, säger Thomas Roth, förste intendent och militärhistorisk expert vid Armémuseum i Stockholm.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera