TEKNIKHISTORIA

Varje vecka färdigställs mellan 1 800 och 2 500 köksassistenter i fabriken i Åtvidaberg. Anna Hjalmarson är supplyansvarig på Ankarsrum Kitchen.
Försäljningen av köksassistenten tog rejäl fart efter krigsslutet, när allt fler kvinnor började arbeta utanför hemmet och inte kunde ägna lika mycket tid i köket.
Krig och materialbrist ledde till långa leveranstider, upp till tre år, för Ankarsrums första köksassistent.
Vid mitten av 1970-talet lanserades assistenten i den tidstypiska färgskalan orange och brunt.
För att hålla reda på alla tillbehör kunde man på 40-talet köpa till ett vägghängt tillbehörsskåp i matchande färger.
I dag tar processen med pressgjutning bara ungefär en minut per detalj. Varje vecka färdigställs mellan 1 800 och 2 500 köksassistenter i fabriken i Åtvidaberg.
Jakob Forsell, Thea Swärdh, Ahmad Najeeb i den manuella slutmonteringen, där genomloppstiden är ungefär 20 minuter.
Greger Knutas slipar ett armfäste för att få bort eventuella porer i godset.
Vid 1960-talets slut flyttade Electrolux tillverkningen från Stockholm till Ankarsrums bruk. Bilden visar bruket år 1922.
I nutid säljs omkring 40 procent av produktionen utanför Norden. USA och Tyskland är de största exportmarknaderna. Formspråket påminner fortfarande starkt om ursprunget på 1940-talet.

Kökets klassiska kämpe fyller 85

Den klassiska köksassistenten lanserades av Electrolux 1940, och kom väl till pass under kristid och ransonering. I dag tillverkas den under namnet Ankarsrum, men den fungerar enligt samma egna princip som för 85 år sedan.

ERBJUDANDE

Prenumerera på Teknikhistoria

Det här är en tillfälligt upplåst artikel ur tidningen Teknikhistoria. 

I varje nummer tar vi dig med på en resa genom tidens tekniska landvinningar – från satelliter till klassiska svenska innovationer.

Här kan du teckna en prenumeration

Ankarsrums bruk ligger i en idyllisk miljö intill ån som gav vattenkraft åt hammarsmedjan vid grundandet 1655. Genom åren har här producerats stångjärn, kanonkulor, spisar, badkar och mycket annat, och i modern tid exempelvis aluminiumkomponenter till fordonsindustrin. 

Sedan 1960-talet tillverkas här även delar till den klassiska köksassistenten från Electrolux, som numera heter Ankarsrum Assistent Original.

– Vi pressgjuter chassit, armfästet och armen, passervalsar, köttkvarnar och annat. Sedan slipas de, blästras och lackeras, innan de skickas till Åtvidaberg för slutmontering, säger Jörgen Henriksson, fabrikschef på International Aluminium Casting, som är leverantör åt Ankarsrum Kitchen.

Jörgen Henriksson, fabrikschef på International Aluminum Casting.
Vid 1960-talets slut flyttade Electrolux tillverkningen från Stockholm till Ankarsrums bruk. Bilden visar bruket år 1922.

Det hela började 1937, då Electrolux köpte rättigheterna till en svenskutvecklad, nischad köksmaskin för professionellt bruk. Den var alldeles för stor för ett vanligt kök, så ingenjören Alvar Lenning fick omdesigna den så att den passade i hushållet. Han byggde in komponenterna i ett strömlinjeformat lättmetallskal, som var enkelt att hålla rent, och motorstativet lackades i en ljus crèmefärg. Kitteln tillverkades i rostfritt stål medan degkniv och degrulle gjordes i trä.

Med namnet Assistent lanserades den 1940. Arbetsprincipen byggde på att kitteln roterade medan redskapen rörde sig fram och tillbaka, för att efterlikna handens arbete i en degbunke.

Roterande kittel minskar kraftförlust

De flesta köksassistenter som sedan dess lanserats av andra tillverkare, har stillastående kittel där redskapen roterar. Detta kräver fler växlar och det ger större kraftöverföringsförluster, medan den svenska assistenten än i dag använder roterande kittel. Den har dessutom en öppen kittel, så att det går enkelt att komma åt innehållet. Hos många andra fabrikat måste man stänga av maskinen och lyfta upp redskapet för att komma åt.

Assistent Original blev snabbt eftertraktad. Dock var leveranstiden tre år, eftersom det var krig och materialbrist.

– Men man kunde få förtur om man hade reumatism eller någon annan funktionsnedsättning i händerna, och Electrolux fick in massor av läkarintyg från kvinnor som ville ha en köksassistent så snart som möjligt, berättar Anna Hjalmarson, supplyansvarig på Ankarsrum Kitchen.

”Men man kunde få förtur om man hade funktionsnedsättning i händerna”, berättar Anna Hjalmarsson, supplyansvarig på Ankarsrums Kitchen.

Livsmedelsransoneringen bidrog till assistentens popularitet.

– Den kom med tillbehör som bland annat köttkvarn och riv- och passertillsats, som underlättade när man skulle ta vara på alla rester och råvaror. Assistenten levererades också med en särskild kristidskokbok. Inget fick gå till spillo, säger Anna Hjalmarson.

Även själva assistenten var hållbar, framhåller hon:

– Det är inte ovanligt att folk ringer för att prata och berätta att mormors gamla maskin från 40-talet fortfarande fungerar bra. Många har verkligen en relation till den.

Mindre tid i köket gav försäljningsboom

När materialbristen lättade efter kriget tog försäljningen rejäl fart, av flera anledningar. Allt fler kvinnor började arbeta utanför hemmet, och kunde inte längre tillbringa lika mycket tid i köket. Och branschorganisationer i elsektorn hade bildat Föreningen för elektricitetens rationella användning (FERA), som strävade efter att öka elkonsumtionen. Långt in på 50-talet avlönade FERA hushållslärarinnor för att hålla kurser i elektrisk matlagning.

Försäljningen av köksassistenten tog rejäl fart efter krigsslutet, när allt fler kvinnor började arbeta utanför hemmet och inte kunde ägna lika mycket tid i köket.

Nya tillbehör lanserades efter hand, och under 50-talet började degkniv och rulle tillverkas i plast, i stället för trä som kunde svälla och spricka.

– Men det finns fortfarande kunder som frågar efter rulle i trä. Tankar har funnits på att tillverka det som en ”limited edition”, säger Anna Hjalmarson.

En annan nyintroduktion var ett överbelastningsskydd i form av en centrifugalströmbrytare: om varvtalet sjönk för att degen var för tung, eller för att köttet som skulle malas var för segt, så stängdes assistenten av.

Arbetsprincipen oförändrad sedan 1940

Vid 60-talets slut flyttade Electrolux tillverkningen från Stockholm till Ankarsrums bruk, och vid samma tid lanserades den största förändringen sedan starten: Assistent Variomat. Nu hade strömlinjeformen ersatts av en kantig design inspirerad av dåtidens bilindustri, och den hade finesser som timer och steglöst hastighetsreglage.

För att hålla reda på alla tillbehör kunde man på 40-talet köpa till ett vägghängt tillbehörsskåp i matchande färger.
Vid mitten av 1970-talet lanserades assistenten i den tidstypiska färgskalan orange och brunt.

Populariteten fortsatte växa, och 1974 levererades den 250 000:de maskinen. Två år senare lanserades den första assistenten i ny färgskala: den 70-talstypiska kombinationen orange och brunt.

Det kantiga utseendet behölls ända till 1995, då man återgick till en klassisk strömlinjeform. Detta var den tredje omdesignen i köksassistentens historia.

– Men arbetsprincipen är oförändrad sedan 1940. Därför kan vi erbjuda kompatibilitet mellan modeller och tillbehör från 40-talet och i dag, säger Anna Hjalmarsson.

I dag tar processen med pressgjutning bara ungefär en minut per detalj. Varje vecka färdigställs mellan 1 800 och 2 500 köksassistenter i fabriken i Åtvidaberg.
Greger Knutas slipar ett armfäste för att få bort eventuella porer i godset.
Jakob Forsell, Thea Swärdh, Ahmad Najeeb i den manuella slutmonteringen, där genomloppstiden är ungefär 20 minuter.
I nutid säljs omkring 40 procent av produktionen utanför Norden. USA och Tyskland är de största exportmarknaderna. Formspråket påminner fortfarande starkt om ursprunget på 1940-talet.

Firar 85 år 

Efter millennieskiftet sålde Electrolux fabriken i Ankarsrum till investmentbolaget AB Traction, som omvandlade verksamheten till koncernen Ankarsrum Industries. Där ingår Ankarsrum Kitchen, som 2009 döpte om den klassiska köksassistenten till Ankarsrum Assistent Original.

I dag har det sålts totalt 1,8 miljoner assistenter, och försäljningen ökar, framför allt på USA-marknaden.

Och nu fyller kökets trotjänare 85 år.