Premium

Frihet för frun – och en ny standard för hemmet

Bild tagen med lång slutartid för att visa en kvinnas rörelseschema i ett kök.
Inom Hemmens Forskningsinstitut bedrevs laboratoriemässiga studier av bland annat golvmaterial och hushållsmaskiner av grupper bestående av bland annat ingenjörer, sociologer, kemister och arkitekter. Foto: HEMMENS FORSKNINGSINSTITUT/NORDISKA MUSEET
Forskningsinstitutet jämförde bland annat olika typer av tvättmaskiner och mätte fysisk ansträngning under hemarbetet.
Med utgångspunkt i studierna fastställdes den första svenska köksstandarden år 1950, och som är i stort sett densamma som i dag.
Carin Boalt (1912–1999) på Hemmens forskningsinstitut. Hon var professor i byggnadsfunktionslära vid Lunds tekniska högskola och den första kvinnliga professorn vid en svensk teknisk högskola.

Kvinnans plats var i hemmet. Tills tekniken gjorde entré. Det här är historien om innovationerna som släppte hemmafrun fri – och av bara farten lade grunden till det svenska folkhemmet.

Scenen ser ut som något ur en skräckfilm. Med en krans av slangar lindade runt huvudet står den sammanbitna kvinnan och andas in i en mask som täcker mun och näsa. Ovanpå hjässan sitter slangen fäst i ett slags hjälm, för att sedan mynna ut i en apparat som monterats på ryggen. Hon stirrar med fullt fokus ner på uppgiften hon ställts inför.

Men hon är inte i full färd med att bekämpa en eldsvåda, reparera en rymdfärja i nollgravitation eller utföra ett livsfarligt kemiskt experiment. Utan att diska en smutsig servis.

Så här kunde en vanlig arbetsdag se ut på Hemmens forskningsinstitut – inrättningen som grundades 1944 för att effektivisera hemmafruns liv med hjälp av kalla, hårda fakta. Andningsmasker, tidtagarur och måttband användes för att kartlägga allt från tidsåtgång till syreupptagning vid olika hushållssysslor.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera