FARKOSTER

Lodbrok transporterar Estonias bogvisir, som hänger i vajrarna ovanför en spegelblank vattenyta.
Lodbrok användes för att flytta det 64 ton tunga bogvisiret från olycksfärjan M/S Estonia till sin nuvarande förvaring på Muskö 2006. Visiret tillhör Sjöhistoriska museets samlingar och förvaras i en klimatkammare på Musköbasen.
En drönarbild där broklaffen har lyfts bort från sina fästen och pontonkranen har backat ett antal meter bort från bron. Det är natt och i bakgrunden syns Stockholms upplysta stadssilhuett.
En natt i november 2023 lyftes den 245 ton tunga broklaffen till anrika norra Danviksbron ner med hjälp av den marina lyftkranen. Våren 2025 sker nästa steg i brorenoveringen när Lodbrok ska lyfta tillbaka den nykonstruerade bron.
En svartvit bild som visar Lodbrok under lyftet av en sektion av lastfartygets skrov.
Lodbrok lyfter den nya sektionen på Transatlantics lastfartyg Scandic på Ekensbergs varv 1970.
Ett ankare som svartnat av tiden på botten hänger i Lodbroks vajrar. Ankaret syns i förgrunden, en grupp människor som tittar på bärgningen syns i bakgrunden.
Pontonkranen bärgar ett av de ankare som fanns omkring Vasaskeppet 1956. Många av dem tillhörde inte Vasa, utan hade fastnat i vraket under de 333 år som det låg på Stockholms ströms botten.
Lodbroks maskinrum med flera maskiner i bild.
Mycket av maskineriet är i original, men de rejäla dieselmotorerna som drev pontonkranen inledningsvis har med tiden bytts ut mot fyra Volvo Penta-motorer.
Volvo Penta-motorerna i Lodbroks maskinrum, till vänster syns vajermaskineriet.
Två av de fyra motorerna driver generatorn, som i sin tur driver kranmaskineriet.
Två män i skyddshjälmar och varselkläder arbetar med kopplingar till lyftkranen. Hässlöbron syns i bakgrunden.
Sedan 2008 ägs Lodbrok av Marine Group som har sitt huvudkontor i Piteå. Förutom uppdrag i Sverige och övriga Norden har pontonkranen fått allt fler jobb i utlandet, främst Polen. På bilden pågår arbete med Hässlöbron.

Tunga lyft med Sveriges största pontonkran: ”Kan snurra runt sin egen axel”

Den bärgade delar av Vasaskeppet, fraktade Estonias 64 ton tunga bogvisir – och krockade med Essingebron. Sveriges största flytande lyftkran Lodbrok har varit en välkänd profil sedan den byggdes vid Finnboda varv 1956.

Stockholms hamnkranar höll måttet för lossning av frukt från Sydamerika och andra tunga lyft en bra bit in på 1900-talet. Men när fraktfartygen sedan skulle lastas om med tunga telefonväxlar, generatorer och turbiner, i takt med att exporthandeln från företag som Asea och Ericsson växte, krävdes det mer lyftkraft. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera